Eksperdid soovitavad tava- ja investeerimispanganduse lahutada

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Euroopa Komisjoni juurde loodud ekspertide grupp, mida juhib Soome keskpanga president Erkki Liikanen, avaldas eile mitu soovitust. Üheks olulisemaks neist on nn tavapanganduse ehk hoiuste võtmise ning ettevõtetele ja majapidamistele laenude andmise eraldamine riskantsetest finantstehingutest.

Riskantsete tehingute all mõeldakse siinkohal eelkõige tehingute tegemist panga oma rahaga, kauplemist tulevikutehingutega, riskifondide krediteerimist, kauplemist erinevate keerukate struktureeritud väärtpaberitega ning investeeringuid erakapitalifondidesse.

Kõige enam mõjutaks pankade lahutamine suurpankasid, nagu näiteks brittide Barclays, Saksamaa Deutsche Bank ja Prantsusmaa BNP Paribas, mis tegutsevad tavapankadena, ent on suurtegijad ka globaalsetel finantsturgudel. Tegelikult ei ole tegu väga originaalsete mõtetega, sest analoogilised seadused kehtivad või on kehtestamisel juba Suurbritannias ja Ameerika Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles