Eesti Pank võis võltsida miljonidokumenti

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi peaprokurör Norman Aas.
Riigi peaprokurör Norman Aas. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigiprokuratuuri hinnangul võib VEB Fondi saagas hiljuti päevavalgele tulnud Vahur Kraf­ti allkirjaga miljonidokument olla võltsing, kuid nad ei hakka seda uurima, sest võimalik kuritegu on praeguseks aegunud.

Tegu on toonase Eesti Panga asepresidendi ja praeguse Nordea panga Eesti esinduse presidendi Vahur Krafti allkirjastatud dokumendiga 1995. aastast, milles keskpank näitab, et Venemaa Välismajanduspangas on kinni ligi 420 miljonit krooni firma TSL International raha. Paraku on riikliku VEB Fondi dokumentides selle firma nõuete koha peal kirjas ümmargune null.

Riigiprokuratuur kõrvutas kahte arvu: Eesti Panga ja valitsuse toonaste nõuete summat (ligi 360 miljonit krooni) ja Krafti kirjas TSL Internationali nõudena näidatud summat, mis oli umbes pool kõikide VEB Fondi sertifikaatide mahust. «Tekib kahtlus, et kõnealuses kirjas TSL Internationalile omistatud nõude all peeti muu hulgas tõepoolest silmas ka sel ajal valitsusele ja Eesti Pangale kuulunud nõudeid,» analüüsis prokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles