Treial: töötuskindlustusmaksetest ei tohi katta riigiaparaadi kulusid

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Mai Treial
Riigikogu liige Mai Treial Foto: Peeter Kümmel

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikme, rahvaliitlase Mai Treiali hinnangul kinnitab peaministri väide töötukassa reservide lõppemisest, et viimane aeg on muuta tööturuteenuste ja -toetuste seaduse sätet, mille kohaselt tööandajad ja töövõtjad peavad juba 1. maist katma ka senise tööturuameti personali- ja majandamiskulud.

Tööturuteenuste ja -toetuste seaduse muutmisega liidetakse tööturuamet ja töötukassa, mille tagajärjel hakatakse töötuskindlustusmaksetest katma uue ameti personali- ja majandamiskulusid, teatas Rahvaliit.

Rahvaliit juhtis juba seaduse menetlemisel tähelepanu, et selline tegevus võib viia töötukassa pankrotini. «Töötukassasse laekuvad vahendid on mõeldud töötuse hüvitamiseks, mitte ameti üleval pidamiseks,» ütles Treial, lisades, et arusaamatuks jääb, miks uue tööturuameti ja töötukassa liitmisel tuleb tööandjal ja töövõtjal kompenseerida ka liidetava institutsiooni majandus- ja personalikulud.

«Nii nagu ettevõtja ja töötaja panustavad töötukassasse, peab riik panustama uue ameti halduskuludesse,» leiab Treial.

Treiali sõnul ei ole õigusriigile kohane, et seaduses ettenähtud kohustused on täitmiseks ainult kodanikele, kuid riigil pole seadusega sätestatud hüvede tagamise kohustust. «Ei ole õiglane, et valitsus soovib ühepoolselt edasi lükata täiendavate hüvede rakendamise,» sõnas Treial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles