Arctic Sea: ühe piraadi lugu

Irina Kablukova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selle aasta veebruaris kirjutas Den za Dnjom, et piraatluses süüdi mõistetud Igor Borissov taotleb enda väljasaatmist Venemaalt Eestisse. Nüüd räägib mees vahendajate abil oma versiooni sellest, kuidas kõik tegelikult oli, ja kes võis seista kogu operatsiooni korraldamise taga.

Praegu kannab Borissov talle määratud 12-aastast vabadusekaotust ühes Arhangelski range režiimiga vanglas. Talle määrati kõige karmim karistus, teised «piraadid» said kümme aastat, aga nende juht Dmitri Savin kõigest seitse.

Borissov sai maksimumi seetõttu, et oli pardal kõige vanem, praegu 48-aastane, hüüdnimega Batja ehk Isake, keda kannatanud ja oma keelepaelu vallandanud osalised on iseloomustanud kui ilmset liidrit, kes seisis Saviniga ühel pulgal. Lisaks kinnitab Savin, et Borissov oli Eerik-Niiles Krossi usaldusisik ja valis isiklikult liikmeid hõivajate meeskonda, andes juhendeid ja juhtides protsessi.

Ilmselt sai Borissov maksimumkaristuse veel seetõttu, et püüdis võidelda oma õiguste eest. Ta jätkab praegugi kaebuste kirjutamist, püüdes tõestada, et Savini sõnad on valed ja paljud tõendid võltsitud.

«Ma kinnitan, et Krossi suhtes on kuriteosüüdistus fabritseeritud Savini sõnade järgi, mida miski muu ei kinnita. Otsustades dokumentide järgi, on mul alust eeldada, et Savin valetab. Tähendab, ta valetab ka kõiges muus, mis puudutab tellijat,» räägib Borissov. «Lefortovos soovisid nad, et ma annaksin tunnistusi ja saaksin vastutasuks lühema vangistuse. Sellest järeldus, et tema [Krossi] vastu pole mingeid tõendeid.»

«Kui Kross oleks kohal olnud,» jätkab ta, «siis oleks ta meid tõenäoliselt sealt välja toonud. No milleks tal oleks vaja jätta tunnistajaid Vene eriteenistuste jaoks.»

Borissov märgib, et Krossist polnud seal kippu ega kõppu kuulda. «Kui ta oleks seal olnud, poleks Savin andnud tunnistusi, et olen Krossi usaldusisik. Ta teab väga hästi, et ma pole temaga isegi tuttav,» ütleb ta.

Vastuseks küsimusele, kes siis kogu loo taga seisis, vastab Borissov: «Arvan, et see, kes laeva lastis. See, kes laeva läbi otsis. See, kes ei lasknud sinna [trümmi] isegi meeskonna liikmeid. See, kes Arctic Sea lossis. See, kes lõpuks laeva enda kätte võttis. See, kes ajas osavasti meie kätega joonde oma siseasjad.»

Borissovi sõnul tehti talle vanglas ettepanek võtta Vene kodakondsus. Ta keeldus.

Pikemalt loe Postimees Plussist või Postimehe tänasest paberlehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles