Tsahkna: järgmistel riigikogu valimistel näeme naissoost peaministrikandidaati

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu liige Margus Tsahkna (IRL) ennustas, et järgmistel riigikogu valimistel näeme vähemalt ühte naissoost peaministrikandidaati.

Euroopa Parlamendis toimus 3. oktoobril soolise võrdõiguslikkuse seminar, kus sõna võtnud europarlamendi liige Sirpa Pietikäinen tutvustas võrdõiguslikkust puuduvat raportit «Naised poliitiliste otsuste tegemisel - kvaliteet ja võrdsus».

Ta märkis, et naised on valimiskampaaniate ajal vähem nähtavad ja nad on üldse vähem esindatud. Muu hulgas tõi ta ettepanekuna välja, et olukorra parandamiseks peaks erakondadel olema põhikirjades soolise võrdsuse põhimõte. Näiteks, et valimisnimekirjades oleks eesotsas enam naisi ja et mehed toetaksid naiskandidaate ka ise rohkem.

«Naisi võiks olla poliitikas rohkem, kui hetkel neid on. Ennustan, et järgmistel riigikogu valimistel näeme vähemalt ühte naissoost peaministrikandidaati,» lausus Tsahkna. «Ma ei poolda sookvootide rakendamist seadusandja poolt, kuna minu arvates on see naiste suhtes alavääristav.»

Ta lisas, et targad erakonnad peaksid ise oma naiskandidaadid võimalikult nähtavaks tegema.

«Probleem on ka selles, et naised ei pürgi poliitikasse nii aktiivselt kui mehed, samas on meie ühiskonnas naised väga kõrgetel ja juhtivatel kohtadel,» märkis Tsahkna. «IRLi näitel võin öelda, et riigi tähtsuselt teise ametikoha täitjaks ehk riigikogu esimeheks on Ene Ergma ning riigikogu fraktsiooni juhib Kaia Iva.»

Ta tõi välja, et IRLi esimeheks kandideeris Liisa Pakosta ning Eesti üks edukamaid naisettevõtjaid, Reet Roos, on IRLi fraktsiooni liige. «Heaks näiteks on ka väikese Kihnu vallavanemast Pärnu aselinnapeaks ning sealt riigikogusse tõusnud Annely Akkermann. IRLis on positiivseid näiteid, kuid kindlasti ei ole nende tublide naiste tee tipp-poliitikasse olnud kerge,» sõnas Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles