Muinsuskaitse nõuab Liiva veetorni juurdeehituse lammutamist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiva jaama veetorn koos hilisema juurdeehitusega.
Liiva jaama veetorn koos hilisema juurdeehitusega. Foto: Peeter Langovits

Tallinna kultuuriväärtuste amet saatis Edelaraudtee Infrastruktuuri ASile kirja, milles soovib kaitse all oleva Liiva jaama veetorni hilisema juurdeehituse lammutamist.


Peeter Suure merekindluse raudtee Liiva jaama veetorn on ehitatud 1917. aastal ning see on tunnistatud arhitektuurimälestiseks ja võetud riikliku kaitse alla.

«Hoone ajaloolisele paekivist rohkelt dekoreeritud põhikehandile on külge ehitatud väärtusetu silikaattellistest juurdeehitus, mis on 2001. aastal väljastatud kaitsekohustuse teatises nõutud lammutada. Kuna seda veel tehtud pole tahab Tallinna kultuuriväärtuste amet teada, et millal seda tehakse ning millised plaanid on Edelaraudteel Liiva jaama veetorniga tulevikus,» seisab Edelaraudteele saadetud kirjas.

Muinsuskaitse soovib hoone lammutamisel suunata võimalikult palju ehitusmaterjale ja detaile taaskasutusse. Vanu materjale ja detaile, näiteks koos lengidega aknaid, välisuksi, siseuksi, ehituspuitu, pae- ja telliskivi, vanu treppe ja elektrilüliteid kasutatakse teiste vanade majade restaureerimisel. Enne lammutamist tuleb koostada ehitustööde projekt lammutamiseks ning see kooskõlastada kultuuriväärtuste ametis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles