Halduskogu käskis Nõmme üldplaneeringu ümber teha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme. Harku tänav.
Nõmme. Harku tänav. Foto: Peeter Langovits

Nõmme halduskogu otsustas oma viimasel istungil, et ei kooskõlasta Nõmme üldplaneeringu eelnõu selle praegusel kujul ning saatis eelnõu arvukate muudatuste ja täiendust tegemiseks linnaplaneerimise ametisse tagasi.


Halduskogu liikme Marek-Andres Kautsi sõnul algas Nõmme üldplaneeringu menetlemine 2001. aastal ning sellest ajast on paljugi muutunud. Tänapäeva üheks oluliseks märksõnaks on tema sõnul kaasamine.

«Üldplaneeringu juures on oluline kohalike elanike arvamus. Nõmmel on mitu sidusgruppi nagu Nõmme Tee Selts, Nõmme Heakorra Selts, Möldre Tee Selts ja Liiva Külaselts.
Ja sidusgrupid ei ole selle praeguse eelnõuga rahul. Nad ei ole rahul sellega, kuidas kaasamine on varem toimunud, samuti sellega, mida see dokument sisaldab. Inimeste põhimure on see, et Nõmme omapära võib kaduda,» rääkis Kauts.

Uus üldplaneering võimaldab suurendada täisehitusprotsenti, lubab uusi elamutüüpe ja sellega seoses kardetakse miljööväärtuse kahanemist. Nõmme halduskogu soovib, et üldplaneering rahuldaks kõiki osapooli.

26. septembril oli koos halduskogus loodud üldplaneeringu töörühm ning möödunud kolmapäeval toimunud halduskogu istungil otsustati üldplaneering tegijatele tagasi saata. «Halduskogu otsustas saata linnaplaneerijatele meie tellitud ekspertiisi, et nad viiksid seal välja pakutud muudatused planeeringusse sisse või siis vastaksid, miks ühte või teist parandust pole võimalik teha. Samuti on töörühma liikmed ja sidusgruppide esindajad teinud ettepanekuid, mis tuleks samuti üldplaneeringusse sisse viia või siis põhjendada, miks see pole võimalik. Seni pole selline koostöö väga hästi laabunud,» rääkis Kauts.

Ta möönis samas, et üldplaneering on alates 2001. aastast menetluses olnud, linnaplaneerimise ametis on selle ajaga inimesed vahetunud ning õhkkond on uute inimeste tulekuga tunduvalt konstruktiivsemaks muutunud.

«26. septembril toimunud töögrupi koosolekul olid ka linnaplaneerimise ameti juhid kohal ja nemad olid tõepoolest konstruktiivsed ning olid valmis varem tehtud vigu parandama,» lausus Kauts.

Kauts nimetas uue üldplaneeringu peamiste vigadena seda, et kruntide täisehitamise määr suureneb, lubatakse aatriumelamuid ja vaipelamuid, mis on Nõmmele sobimatud. Samas pole üldplaneeringus juttu ridaelamutest kui Nõmmele sobivast elamutüübist. Kolmas küsimus on tema sõnul liikluskorraldus ristmikel mis on kohalike elanikega läbi arutamata. Tänaseks on kõik elanike soovid linnaplaneerimise ametile edastatud. Vastust ootab halduskogu kuu aja pärast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles