Juhtkiri: ravimimüük - ettevõtlus- või tervisevabadus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liidu uue tubakadirektiivi raames kaaluti mõne aasta eest põgusalt, kas tubakatooted võiksid poodides nähtavalt kohalt kaduda, kuid see ettepanek lükati tagasi kui jaekaubandust kahjustav.

Täna on õiguskantsler Indrek Teder riigikogu sotsiaal- ja põhiseaduskomisjonis ettepanekuga kaotada apteekide asutamispiirangud. Ikka selleks, et ettevõtlusvabadust kaitsta. Enne õiguskantslerit on apteekide asutamispiirangut analüüsinud nii riigikontroll kui konkurentsiamet ja mõlemad on leidnud, et loodetud mõju neil piirangute olnud pole.

Apteekrid aga selle seisukohaga ei nõustu ja Euroopa Liidu Farmaatsialiit soovitab piirangud säilitada, sest nende kogemus ütleb, et see, mis tavaliselt jaekaubanduses hästi töötab – pakkujate hulga suurenemine viib hinna alla ja laiendab tarbija võimalusi –, ravimimüügis ei tööta. Nii on näiteks apteegituru liberaliseerinud Norras 46 protsenti omavalitsustest ilma apteegita, rangete reeglitega Soomes on selliseid omavalitsusi ainult veidi alla kümne protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles