Lastevanemate liidu juht: viisakas oleks PRIA töötajatele raha tagasi maksta

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Kirsman.
Enn Kirsman. Foto: Peeter Langovits

Eesti Lastevanemate Liidu juhatuse esimees Enn Kirsman leiab, et neile emadele, kelle palka PRIA lapsehoolduspuhkuselt tööle naastes ajutiselt langetas, oleks viisakas saamata jäänud töötasu tagasi maksta.

«Selline emade diskrimineermine on lubamatu,» kommenteeris Kirsman neljapäeval Postimehes ilmunud uudist, et PRIAS töötavatele lapsehoolduspuhkuselt naasnud naistele maksti ajutiselt 10 protsenti väiksemat palka, milleks nad pidid allkirjastama lepingulisad. Põhjenduseks toodi, et nad ei ole tagasi tulles enam tööasjadega nii hästi kursis.

«Tööandja peaks garanteerima, et inimesed võimalikult kiiresti ja efektiivselt järgi aidatakse,» lausus Kirsman taolise põhjenduse peale.

Kuna lapsevanemad allkirjastasid lepingulisad, siis on asi juriidiliselt korras. Olgugi, et asi on JOKK, peaks Kirsmani sõnul lähtuma sellest, mis on asja sisu, mitte sellest, kuidas asi välja paistab.

«Riik teeb ühelt poolt nagu kõik, et naised sünnitaksid, aga teiselt poolt töötab üks riigiasutus sellele risti vastu.»

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kelle valitsemisalasse PRIA kuulub, ütles küll oma isikliku seisukoha, et tema sellist asja õigeks ei pea, kuid väga kriitiline ta PRIA juhtkonna suhtes ka ei olnud, rõhutades, et nüüd on kõik korras. Kas Seeder oleks pidanud PRIA juhi vaibale kutsuma?

Kirsman nentis, et ministril väga sekkumisvõimalust ei ole, sest ametit juhib ikkagi ameti peadirektor. «Ma ei kaitse ministrit ega õigusta teda, aga tundub, et ministril väga suurt sekkumisvõimalust ei ole,» märkis ta.

Kui Seeder on seisukohal, et palgakärpe üleelanud naistele pole tarvis saamata jäänud palka tagantjärele maksta, siis Kirsmani hinnangul peaks seda tegema.

«Ma arvan, et see oleks viisakas,» ütles Kirsman. «Võibolla seadus seda ei võimalda, aga vähemalt võiks preemia korras või erakorraliselt seda kuidagi kompenseerida.»

Missuguse signaali annab PRIA käitumine tulevastele emadele? Kirsmani sõnul võivad nad välja lugeda, et «kui te vähegi saate, ärge saage emaks, kui te tahate, et teie kvalifikatsioon ja sissetulekud säiliks».

«Riik teeb ühelt poolt nagu kõik, et naised sünnitaksid, aga teiselt poolt töötab üks riigiasutus sellele risti vastu,» täpsustas Krisman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles