Oviir VEB fondist: tõel ei ole aegumistähtaega

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VEB fondi materjalid
VEB fondi materjalid Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikontrolör Mihkel Oviir leiab, et VEB fondiga seonduvas tuleb tõde välja selgitada aegumistähtajast hoolimata. Samas ei lähe riigikontroll VEB fondi uurima enne, kui Eesti Pank on oma raporti valmis saanud.

«VEB fondi ümber on vaat et ligi kaks aastakümmet ringelnud erinevad kahtlused, kuuldused jne. Ma leian, et selles asjas tuleb tõde välja selgitada,» ütles Oviir Postimehele.

Tema sõnul on vaja saada nendele kahtlustele lahend, ükskõik, kas see lükkab kahtlused ümber või kinnitab neid või ilmneb hoopis midagi kolmandat.

«Tõde on tõde, tõele ei kehti aegumistähtajad, tõe väljaselgitamine ja avalikuks tegemine ei saa sõltuda ka VEB fondi teemalisest kreeditoride kohtuvaidlusest, sest ma ei kujuta ette, et tõde saaks kuidagi kohtumenetlusele kahjuks tulla,» ütles riigikontrolör Mihkel Oviir.

Riigikontrolli pressijuhi Toomas Mattsoni sõnul otsustab asutus lõplikult, kas on vajalik auditeerida VEB fondiga seonduvat, pärast Eesti Panga siseauditi sellekohase raportiga tutvumist. Riigikontroll on tema sõnul valmis osutama Eesti Pangale VEB fondiga seonduvate asjaolude väljaselgitamisel kõigekülgset abi.

Riigiprokuratuur teatas eelmisel nädalal, et näeb Eesti Panga tegevuses seoses VEB fondiga kuriteo - dokumendi võltsimise - tunnuseid, kuid ei saa aegumise tõttu seda uurima asuda. Riigi peaprokurör Norman Aas soovitas VEB fondis toimunu uurimiseks kolme teed – moodustada riigikogu uurimiskomisjon, saata sinna taas Riigikontroll või lasta Eesti Pangal tõde välja selgitada. Eesti Pank ongi lubanud viimast teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles