Narva linnavolinikud lähevad kohtu alla

Irina Tokareva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnavolikogu endised liikmed Fjodor Ovsjannikov (vasakul) ja Andrei Filippov tseremoonial, kus Tallinna linnapea Edgar Narvale andis Narvale üle sügispealinna tiitli.
Narva linnavolikogu endised liikmed Fjodor Ovsjannikov (vasakul) ja Andrei Filippov tseremoonial, kus Tallinna linnapea Edgar Narvale andis Narvale üle sügispealinna tiitli. Foto: Ilja Smirnov

Viru ringkonnaprokuratuur ja kaitsepolitsei viisid lõpule menetluse kahe Narva linnavoliniku – Fjodor Ovsjannikovi ja Andrei Filippovi suhtes, keda süüdistatakse konkurentsi kahjustavate lepingute sõlmimises ja soodustuste saamises, kohtu eelistung toimub novembris.


Kohtuasja on segatud ka kolm Narva ehitusettevõtjat. Veel kaks asjaga seotud ettevõtjat – Gennadi Fanfora ja Mihhail Plaksin on juba kokkuleppemenetluses süüdi mõistetud.

Aastaid Narva linnavolikogu rahanduskomisjoni juhtinud keskerakondlane Fjodor Ovsjannikov peeti eelmise aasta suvel eeluurimise käigus kinni ning ta veetis kuus kuud vahi all. Linnamajandusküsimustega tegelenud keskerakondlasest abilinnapea Andrei Filippov peeti samuti kinni ning veetis vahi all 11 päeva, pärast mida ta astus abilinnapea ametist tagasi.

Mõlemad taastasid pärast vahistamist oma saadikumandaadid ja jätkasid tööd linnavolikogus. Ovsjannikov on praegu rahanduskomisjoni liige. Filippov kuulub linnamajanduse, ettevõtluse ja aiandusühistutega tegelevatesse komisjonidesse.

«Narvas on hästi teada, et Fjodor Ovsjannikov kontrollis linna tellimustega seotud ehitusturgu ja võis avaldada mõju nii linnaametnike karjäärile kui nende otsustele. Ta võis vajadusel organiseerida talle ebamugavate inimeste vallandamise, sundides linnavalitsuse töötajaid niimoodi vastu võtma talle sobivaid otsuseid ja täitma tema käske,» ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk.

Süüdistuse kohaselt lõi Ovsjannikov, kes oli volikogu rahanduskomisjoni esimees ja riigihangete komisjoni liige, oma mõjuvõimu kasutades Narvas olukorra, kus ehitusfirmad said linnalt tellimusi ainult juhul, kui maksid talle kümme protsenti tööde maksumusest. Vajalike firmade võit tagati ebaseaduslike, konkurentsi kahjustavate lepingutega või konkursitingimuste manipuleerimisega.

Ovsjannikov tegutses koos ettevõtja Gennadi Fanforaga, kellele ettevõtjad maksidki kümnist – osa raha andis Fanfora Ovsjannikovile, osa jättis endale. Ovsjannikovi süüdistatakse ka altkäemaksu nõudmises: 2010. aastal pöördusid tema poole ühe osaühingu esindajad palvega, et linn kaasfinantseeriks ühte projekti, mida toetas Euroopa sotsiaalfond. Ovsjannikov teatas, et raha leitakse ja projekt hakkab liikuma, kui talle makstakse kindel summa. Osaühingu esindajad keeldusid sellisest tehingust.

Kohus mõistis Gennadi Fanfora tänavu juulis kokkuleppemenetluse korras süüdi konkurentsi kahjustava lepingu sõlmimises ja mõjuvõimuga kauplemise katses ning karistas teda 5018 euro suuruse rahatrahviga. Võttes arvesse kaht kuud, mis Fanfora oli vahi all viibinud, vähendati trahvisummat poole võrra. Septembris karistati Mihhail Plaksini samuti kokkuleppemenetluse korras viie kuu pikkuse vangistusega tingimisi.

Prokuratuur teatas ka, et 2010. aastal linnamajandusega tegeleva abilinnapea ametis olnud Andrei Filippov nõustus ühe ettevõtja ettepanekuga vastutasuks ühe tema sugulase korteris väga odavalt tehtud remondi eest anda linna avariitööde tellimused kindlatele firmadele. Samuti leppiside ettevõtja ja abilinnapea omavahel kokku, et viimasele tehakse vajadusel ka muid soodustusi.

Ovsjannikov ütles venekeelsele Postimehele, et tal pole jõudu ajalehele kommentaare anda, sest ta olevat haige ja tundvat ennast väga halavasti. Andrei Filippoviga toimetusel ühendust saada ei õnnestunud. Narva linnavolikogu esimees Aleksandr Jefimov ütles, et teadmata kõiki asjaolusid hoidub ta kuni kohtuistungini Filippovile ja Ovsjannikovile esitatud süüdistusi kommenteerimast.

«Aga meenutan, et Narva linnapea Tarmo Tammiste, keda samuti süüdistati ametiseisundi kuritarvitamises, on juba kahes kohtuastmes õigeks mõistetud. Võimalik, et ka selles kohtuasjas on tulemus samasugune,» ütles Jefimov. Tema hinnangul ei anna volikogu rahanduskomisjoni esimehe ametikoht, mis oli Ovsjannikovi käes, võimalust mõjutada linna tellimuste jagamist, sest vastavad otsused võetakse vastu kollegiaalselt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles