Aaviksoo: koolide nõutavad annetused võivad olla seadusvastased

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Haridusminister Jaak Aaviksoo ütles, et lapsevanematelt nõudlikus toonis küsitavad annetused koolidele võivad olla seadusvastased ning ta tegeleb selle probleemiga.

Minister ütles riigikogu infotunnis, et annetused koolidele on väga tundlik teema. «Oleme seda meelt, et ühiskonna tõeliselt siiras ja vabatahtlik toetus koolidele laiemalt, aga ka oma lapse koolile on tervitatav. See parandab keskkonda koolides ja ükski rahaline annetus ei tohiks olla liiast.»

«Paraku saabub pidevalt ka haridusministeeriumi nii ametlikke kui mitteametlikke signaale, et see vabatahtlikkus on sageli tunnetatud paratamatus. Kui klassijuhataja, direktor või mõni muu kooliga seotud ametiisik üsna arusaadavas vormis küsib, kas teie annetus on juba üle kantud või ei ole, siis tekib surve, mis pole soovitatav, aga võib-olla isegi on seadusevastane,» rääkis Aaviksoo ja rõhutas, et kohustuslik põhiharidus ja ka üldhariduses gümnaasiumiastmes õppimine on Eestis õppemaksuta.

«Me peaksime probleemiga tegelema. Kas see peaks olema seaduse tasemel, et seda täpsemalt seal reguleerima, või tuleks seda lahendada selgitustega ministeeriumi poolt,» arutles Aaviksoo.

«Olen konsulteerinud ka õiguskantsleriga, midagi me ette võtma peame, sest väärkasutused on ilmsed,» sõnas minister.

Sellest, et paljud (eliit)koolid küsivad nõudlikul toonil seal õppivate laste vanematelt annetusi, on meedias mitmel korral kirjutatud. Viimati kirjutas eilne Päevaleht, et näiteks Tallinna reaalkooli õpilaste vanematelt küsitakse iga-aastast annetust 50 eurot, Tallinna inglise kolledž aga küsib süvaõppe toetuseks 320 euro suurust annetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles