Sisserändajad saavad tasuta kohanemisprogrammi ja tugiisiku

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika päritolu immigrandid.
Aafrika päritolu immigrandid. Foto: AFP / Scanpix

Käesolevast sügisest pakutakse tasuta kohanemiskursuseid ja tugiisiku teenust viimase kolme aasta jooksul Eestisse elama asunud kolmandate riikide kodanikele.

Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed (MISA) toetatav uusimmigrantide kohanemisprogramm on mõeldud neile Euroopa kolmandate riikide kodanikele, kes on seaduslikult Eestisse elama asunud mitte rohkem kui kolm aastat tagasi.

Kohanemisprogramm on MISA tellimusel ja Tallinna Ülikooli 2009. aastal väljatöötatud koolituskursus, mille eesmärk on suurendada uusimmigrantide sotsiaal-majanduslikku toimetulekut Eestis

. Baaskoolituse erinevad valdkonnad tutvustavad Eesti ajalugu, maad, kultuuri, ühiskonna põhinorme ja väärtusi ning valmistavad osalejaid ette tööturule sisenemiseks.

Ühtlasi jagatakse teadmisi riigis kehtivate seaduste ja elanike õiguste kohta ning viiakse läbi 364 tunni mahuline eesti keele kursus.

Kohanemisprogrammi pakutakse nii inglise kui vene keele baasil ning kahe aasta jooksul saavad tugiteenustest osa kokku 300 uusimmigranti.

Lisaks kohanemisprogrammile võimaldab MTÜ Johannes Mihkelsoni Keskus (JMK) jooksvalt kuni järgmise aasta novembri lõpuni kuni 60 uusimmigrandile ka tugiisiku teenust, mida osutavad 2011. aastal spetsiaalse ettevalmistuse saanud tugiisikud.

«Tugiisikute peamiseks ülesandeks on olla kontaktpunktiks oma kliendile, tutvustades keeleõppe võimalusi, sotsiaal- ja tervishoiuteenuste toimimist, Eesti kultuuri omapärasid ja nõustada vajalike dokumentide taotlemisel,» kommenteeris JMK projektijuht Juhan Saharov.

Saharovi sõnul pakutakse uusimmigrantidele keskmiselt 22 tundi nõustamist inimese kohta, kuid lisaks individuaalsele nõustamisele toimub ka kollektiivne nõustamine. Vajadusel pakuvad tugiisikud uusimmigrantidele ka psühholoogilist tuge.

MISA on alates 2009. aastast kohanemiskursuseid võimaldanud kokku ligi sajale uusimmigrandile, kuid tugiteenust pakutakse kolmandate riikide kodanikele esmakordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles