Minister: samasooliste abielude lubamine ei leiaks Eestis toetust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi justiitsministeerium kaalub võimalust lubada ka samasoolistel inimestel oma kooselu registreerida, ei arutata samasooliste abielude seadustamist, sest minister Kristen Michali sõnul ei leiaks see Eestis praegu toetust.

Michal ütles Postimehele, et samasooliste abielude lubamine on poliitiliste valikute küsimus, kuid uue kooseluseaduse ettevalmistamise käigus seda ei arutata. «Me oleme küsinud erinevaid arvamusi ja püüdnud teha sellise lahenduse, mis oleks Eesti ühiskonnas vastuvõetav,» lausus ta.

Michal viitas kirjaniku ja praeguse riigikogu liikme Paul-Eerik Rummo sõnadele, mille kohaselt ei saa sallivust vägisi peale suruda. «Sallivust ei saa vägisi peale suruda, on ka minu veendumus,» märkis ta ja lisas, et seetõttu on jäetud kooseluseaduse kontseptsioonist nii-öelda äärmised võimalused välja ning jätkatakse nendega, mis võimaldavad saavutada kokkuleppeid.

Kooseluseaduse kontseptsioonis on analüüsitud ka teiste riikide lahendusi, mis Michali sõnul on absoluutselt erinevad: kui näiteks Saksamaa pole isegi kaalunud sooneutraalsele abielule üleminekut, siis mõned Skandinaavia riigid on sellele üle läinud.

Dokumendi kohaselt on sooneutraalne abielu lubatud Belgias, Hispaanias, Hollandis, Portugalis, Rootsis, Taanis, Islandil, Norras, aga ka Argentiinas, Kanadas, Lõuna-Aafrika Vabariigis ja Ameerika Ühendriikide kuues osariigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles