Lauristin: Laari esimene oli diletantide valitsus

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laari esimese valitsuse teemaline konverents: saabujad ja algus. Marju Lauristin ja Lagle Parek.
Mart Laari esimese valitsuse teemaline konverents: saabujad ja algus. Marju Lauristin ja Lagle Parek. Foto: Liis Treimann

Sotsiaalteadlane, Laari esimese valitsuse sotsiaalminister Marju Lauristin ütles, et tegu oli heas mõttes diletantide valitsusega, kus koos olid akadeemilise taustaga asjaarmastajad.

«Meil on seda esimest põhiseaduslikku valitsust nimetatud mitut moodi. Mina nimetaks seda diletantide valitsuseks, heas mõttes – diletandid on asjaarmastajad, ka me armastasime asja, mida tegime.»

«Valitsusse minnes andsime aimu, et läheme tundmatule maale. Ei olnud ühtegi inimest, kel oleks juhtimiskogemust, Andres Tarand vist oli botaanikaaias väiksemat sorti juht olnud,» meenutas Lauristin.

«Aga meil oli selge visioon. Enamik meist oli akadeemilise taustaga, seetõttu olime kiired õppima. See valitsus üldse õppis kõige kiiremini. Õppisime nendelt, kellega ministeeriumis koos töötasime. Seda koostöövaimu, töötahet, seda indu, mis sellega kaasnes, ei jõua ära kiita,» rääkis Lauristin.

Ta meenutas, kuidas tuli üles ehitada kogu sotsiaalsüsteem, tervishoiusüsteem, perearstide süsteem, isegi aeti segi, mis vahe on haigekassal ja tervishoiuasutusel.

«See diletantide valitsus suutis õppida igalt poolt maailmast, ammutada kogemusi. Ja mis peamine, jõuti kõik valitsuses läbi arutada. Meenutan seda valitsust nagu pidevate seminaride aega, kõikide ministeeriumide asju arutati pikalt. See valitsus oli üks meeskond, tegi otsuseid koos, lõpuks ka vastutas koos,» kiitis Lauristin.

«Mart Laar on olnud parim peaminister,» sõnas Lauristin, mispeale puhkes saalis aplaus. «Seal valitsuses töötas usalduse printsiip. Mart Laar oli parim seetõttu, et ta ei olnud isekas, ta ei olnud kannatamatu, ta ootas, kuni kõik oli läbi räägitud ja siis otsustas. Nii et ta oli rohkem moderaator, kui autoritaarne liider,» sõnas Lauristin, lisasdes, et hilisemad valitsusjuhid on olnud rohkem direktoritüüpi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles