Eesti on heaolu edetabelis 35. kohal

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heaolu edetabel 2012
Heaolu edetabel 2012 Foto: Prosperity.com

Eesti on Legatum Institute’i koostatud heaolu edetabelis maailma 142 riigi hulgas 35. kohal.

Riikide keskmisega võrreldes on Eestil kehvemad tulemused isiklike vabaduste ning majanduse näitajate osas – nende näitajate poolest oleme vastavalt 74. ja 60. kohal. Seevastu head tulemused on Eestil ettevõtlikkuse ja ettevõtlusvabaduse, valitsuse poliitiliste näitajate, hariduse ja sotsiaalse kapitali osas.

Edetabeli esikohal on Norra, teisel kohal on Taani ning kolmandal Rootsi. Soome asub tabelis 7., Leedu 43. ja Läti 47. kohal.

Kõik Lääne-Euroopa riigid ongi tabelis esimese 30 seas, erandina jäävad sealt välja vaid Kreeka (49. koht) ja Itaalia (33. koht). Kesk- ja Ida-Euroopa riigid on jagunenud tabeli keskosa kohtade vahel, vaid Tšehhi ja Sloveenia on kerkinud 30 parima hulka.

Ida-Euroopa riikide seast on Eesti heaolu poolest neljandal kohal – eespool on Sloveenia (üldedetabelis 24. koht), Tšehhi (28. koht) ja Poola (32. koht).

Instituut võtab riikide heaolu mõõtmisel arvesse peale materiaalse jõukuse ka sotsiaalset kapitali, efektiivset riigivalitsemist, inimõigusi ja -vabadusi, tervist, turvalisust ja elukvaliteeti. Tänavuse edetabeli võrdlusandmed pärinevad enamjaolt 2011. aastast.

Legatum Institute märgib, et viimase nelja aasta jooksul on kogu maailmas heaolu paranenud, hoolimata majanduskriisist, ülestõusudest ja protestides maailma eri riikides. Seevastu turvalisus ja ohutuse tunne maailmas väheneb, mis tuleneb eelkõige Araabia kevade riikidest nagu Tuneesia, Jeemen, Egiptus, ning Ladina-Ameerika riikidest nagu Mehhiko, Paraguai ja Honduras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles