Värskes vägivallas on hukkunud kolm iisraellast ja 13 palestiinlast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased uurivad oma maja pärast Israeli õhurünnaku Gaza Cityle.
Palestiinlased uurivad oma maja pärast Israeli õhurünnaku Gaza Cityle. Foto: SCANPIX

Teist päeva Iisraeli ja Gaza sektori äärmusrühmituste vahel käivates vastastikustes raketi- ja õhurünnakutes on hukkunud kolm iisraellast ja 13 palestiinlast.

Värskeimas Iisraeli õhurünnakus hukkus Gaza sektori põhjaosas neljapäeval kaks palestiinlast ja sai vigastada veel kaks. Rünnaku asukoha ja hukkunute isikute kohta täpsemaid andmeid esialgu ei ole, Iisrael ei ole rünnakuid kommenteerinud.

Varem neljapäeval korraldas Iisrael Gaza sektori lõunaosa linnast Khan Younisest idas õhurünnaku, milles hukkus kolm palestiinlast. Hukkunute näol oli tegemist Gaza sektorit valitseva islamistliku äärmusrühmituse Hamas sõjalise tiiva Ezzedine al-Qassami brigaadide liikmetega. Mehed said tabamuse mootorrattataksol liikudes.

Palestiinlaste sõnul on Iisrael pärast kolmapäeval Hamasi kõrge komandöri Ahmad al-Jaabari tapnud õhurünnakut Gaza sektorit pommitanud vähemalt 100 korral. Meedikud ja Hamasi ametnikud teatasid varem, et rünnakutes on hukkunud 11 ja saanud vigastada 115 inimest.

Neljapäeval sai Gaza sektorist 30 kilomeetrit kirdes asuvas Kiryat Malachis «täistabamuse» maja, milles hukkus kolm ja sai vigastada neli inimest, ütles Iisraeli politsei pressiesindaja Luba Samri AFP-le.

Rünnaku eest võttis oma võrguküljel vastutuse Ezzedine al-Qassami brigaadid. Võitlejad väitsid ühtlasi, et tulistasid Iraani rakette Fajr 5 Tel Avivi suunas. Iisrael ei ole väidet kinnitanud ja samuti ei ole teateid selles piirkonnas maandunud rakettidest.

Iisraeli politsei teatas, et tõstis kogu riigis valmisolekutaset, et olla valmis võimalikeks terrorirünnakuteks, mida võidakse korraldada kättemaksuks Hamasi komandöri tapmise eest.

«Kõik suuremad linnad Lõuna-Iisraelis said pihta, suuremad purustused on koondunud Bershavasse,» ütles politsei pressiesindaja Micky Rosenfeld AFP-le.

Kõik koolid 40 kilomeetri raadiuses Gaza sektorist on suletud ning enklaavist seitsme kilomeetri kaugusel elavatel inimestel soovitati mitte tööle minna. «Olukord on päris tõsine,» ütles Roselfeld.

Gaza sektoris Iisraeli õhurünnakutes hukkunute seas on viis Hamasi võitlejat, kaks last, üks naine ja üks eakas mees, ütles Palestiina meedik. Kahe hukkunu isikud ei ole teada.

Vägivald tõi raevuka reageeringu Egiptuse islamistlikult valitsuselt, kellel on tihedad sidemed Hamasiga. Kairo kutsus protesti märgiks tagasi oma Iisraelis resideeruva suursaadiku.

Iisraeli sõnul on õhurünnakud «alles algus» ning hoiatas, et võib sissidevastast tegevust laiendada. Sõjavägi kinnitas, et on valmis alustama maavägede operatsiooni.

«Kui see vajalikuks osutub, siis oleme valmis operatsiooni laiendama,» hoiatas eile juudiriigi peaminister Benjamin Netanyahu.

Kaitseminister Ehud Baraki sõnul oli operatsiooni eesmärk tugevdada Iisraeli heidutusvõimet, piirata sisside võimalusi raketirünnakute korraldamiseks ning teha lõpp Iisraeli-vastastele rünnakutele.

Iisrael on öelnud, et neid sundisid tegutsema üha sagenevad raketirünnakud nende territooriumile. Väidetavalt on Gazast sel aastal juudiriigi pihta tulistatud 768 raketti, nendest 120 viimase paari päeva jooksul.

ÜRO julgeolekunõukogu kogunes kolmapäeva hilisõhtul Gazas puhkenud vägivalla arutamiseks erakorralisele istungile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles