Metamfetamiin vallutab ka Eesti narkoturgu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on metamfetamiini tootmise vahendite mulaaž, mida kasutatakse politseinike väljaõppel.
Pildil on metamfetamiini tootmise vahendite mulaaž, mida kasutatakse politseinike väljaõppel. Foto: SCANPIX

Euroopa Narkoseirekeskuse (EMCDDA) andmetel laieneb euroliidus metamfetamiini tootmine, see aine on vallutamas Euroopa stimulanditurgu ning üks eriti kiire kasvuga riike on Eesti.

Kui 2009. aastal tabati Eesti metamfetamiini vaid kolmel korral, siis aasta hiljem juba 36 korral, selgub EMCDDA andmetest. Kogu kümnendi jooksul pole Eestis olnud ühtegi aastat, kus oleks seda ainet nii palju vahele jäänud. Samas ei ole kogused naaberriigi Lätiga võrreldes suured – vaid pool kilo aasta peale. 2009. aastal tabati küll vaid 1 gramm.

Lätis tabati nimelt 2010. aastal metafmetamiini 17 korda rohkem kui Eestis (624 juhtumit) ning kokku 8 kilogrammi jagu.

Soomes oli vahelejäämisi 199 ning tabati 39 kilogrammi metamfetamiini.

Ajavahemikus 2005–2010 suurenesid konfiskeeritud metamfetamiini kogused 30 EMCDDA monitooritava riigi peale kokku ligikaudu 100 kilogrammilt 600 kilogrammile, selgub narkoseirekeskuse aastaraportist.

Samas ajavahemikus enam kui kolmekordistus metamfetamiini konfiskeerimiste arv, kasvades ligikaudu 2200 juhtumilt 7300 juhtumini. Riigid, kus konfiskeerimiste arv ajavahemikus 2009–2010 märkimisväärselt tõusis, olid Saksamaa, Eesti, Läti ja Austria.

Oma elu jooksul on ligikaudu 13 miljonit eurooplast (vanuses 15–64 aastat) amfetamiine (termin hõlmab amfetamiini ja metamfetamiini) proovinud ning ligikaudu 2 miljonit on tarbinud seda viimase aasta jooksul.

Viimased suundumusi hõlmavad andmed näitavad, et eelmisel aastal jäi amfetamiinitarbimine noorte täiskasvanute (vanuses 15–34 aastat) seas samaks või langes.

Neist kahest uimastist tarbitakse laialdasemalt amfetamiini. Metamfetamiini tarbimine, mis on seni olnud Euroopas vähene, piirdudes peamiselt Tšehhi Vabariigi ja Slovakkiaga, näib nüüd levivat.

Viimased EMCDDA aastaaruanded on näidanud metamfetamiini kättesaadavuse kasvu ning ilmumist uutele uimastiturgudele Põhja-Euroopas, kus see on osaliselt asendanud amfetamiini (Läti, Rootsi, Norra, Soome).

Lisaks sellele märgib EMCDDA, et 2010. aastal teatasid probleemsele metamfetamiinikasutusele (tõenäoliselt siiski madalal tasemel) viitavatest märkidest veel Saksamaa, Kreeka, Küpros, Ungari ja Türgi.

Täna esile tõstetavate probleemide hulgas on ka esimesed teated metamfetamiini suitsetamisest Euroopas, olgugi et tegemist on episoodiliste juhtumitega, ning kristallilise metamfetamiini kättesaadavusest.

Metamfetamiini suitsetamine, mida tänaseni esines Euroopas haruharva, mõjub EMCDDA andmetel tervisele eriti laastavalt.

Narkoseirekeskus korraldab hiljutistele arengutele reageerides 2013. aasta alguses trendiuuringu metamfetamiini kohta, mis on tekitanud märkimisväärseid probleeme väljaspool Euroopat (nt Austraalia, Jaapan, Uus-Meremaa, USA).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles