Reporter.ee: Erastvere nelja hoolealuse välja laskmine oleks võimatu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erastvere hooldekodu.
Erastvere hooldekodu. Foto: Reporter.ee

Erastvere hooldekodu juhi Ülle Haani sõnutsi on probleem olemas, kui nentis, et nende nelja hoolealuse välja laskmine oleks võimatu kuni uued paberid on vormistatud.


«Iseenesest ongi normaalne, et dokumendid on vormistatud õigeaegselt ja nad jõuavad hooldekodusse õigeaegselt, kas siis teenuse pikendamiseks või ümbersuunamiseks teisele teenusele, kui näiteks vajadus seda kohtumäärusega teenust saada on ära langenud,» rääkis Haan Reporter.ee'le.

«Aga hetkel nende klientide puhul see vajadus ära langenud ei ole ja see teebki meie olukorra praegu väga keeruliseks. Et tagada neile siiski järelevalve ja adekvaatne toetusravi olenemata sellest, et nad liiguvad vabalt. Praegu on meil seda väga raske teostada. Iseenesest me peame näid jälgima, sest nad ei saa ise endaga hakkama,» märkis Haan.

Juhtum jõudis avalikkuse ette, kui õiguskantsler Indrek Teder võttis seisukoha, et Erastvere hooldekodus paigutati neli inimest kinnisesse osakonda ja piirati nende liikumisvabadust õigusvastaselt ja hooldekodu juhataja pädevust ületades.

«Isikut saab ju kinni pidada ja tema vabadust võtta ainult seaduste alusel. Antud juhul oleks saanud siis hooldekodusse paigutada kas isiku nõusolekul või kohtumääruse alusel. Praegusel juhul oli aga kohtumääruse aeg mööda läinud,» märkis Teder.

«Ja see väide, et uus oli taotlemisel ei muuda mitte midagi. Kohtu luba ei olnud ja kui kohtu luba ei ole, siis inimene on alusetult sinna paigutatud. Tema vabadust on alusetult piiratud,» sõnas Teder.

Erastveres elavad hoolealused on aga vaatamata rasketele majanduslikele aegadele säilitanud positiivse meelestatuse ja aktiivsuse.

Ülle Haani sõnul oleks aga tegelikult hoolekandeasutusel vaja hoopis teist laadi tähelepanu kui praegu.

«See tähelepanu mis on tekkinud, on tegelikult uudis ja see on ka tänase päeva jooksul näha, et see uudis on juba jõudnud kõigile enne meid. Sellest otsitakse skandaali ja sensatsiooni. Muidugi on dokumentide viibimine selle olukorra tekitanud, aga samal ajal me vajaksime pigem positiivset tähelepanu ja toetust ühiskonnalt,» rõhutas Haan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles