Ministeerium tahab muuta lõhkeaine loovutamiskampaaniateks seadust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsigranaat F-1.
Käsigranaat F-1. Foto: Päästeamet

Siseministeerium saatis täna kooskõlastusele eelnõu, mille jõustudes saaks riik taas korraldama hakata lõhkematerjalide vabatahtliku loovutamise kampaaniaid.

Siseministeerium märgib eelnõu seletuskirjas, et kaitsepolitsei, päästeameti ja prokuratuuri korraldatud kampaaniatega on soovitud motiveerida inimesi loovutama nende valduses olevaid lõhkematerjale, lõhkeaineid ja lõhkeseadeldisi ilma karistusähvarduseta. Senised kampaaniad on ministeeriumi kinnitusel olnud tulemuslikud ning kuna seeläbi on käibest kõrvaldatud üldist turvalisust ohustavaid esemeid, on need suurendanud riigi julgeolekut.

Samas tuli loovutamiskampaaniad lõpetada, kui riigikohus asus 2010. aasta kevadel seisukohale, et kriminaalmenetlust tuleb alustada ka siis, kui lõhkeaine, lõhkeseadeldise ja tulirelva ebaseaduslikku käitlemist puudutavast kuriteost teatab kuriteo toimepanija ise.

Selleks, et kampaaniatega jätkata, soovib ministeerium muuta seadust ning ebaseadusliku tulirelva, lõhkeaine, lõhkeseadeldise või selle osa vabatahtliku loovutamise juhtumid dekriminaliseerida. «Kuna on alust arvata, et isikud, kes vabatahtlikult kampaania käigus teavitavad nende valduses olevast võimalikust lõhkeainest, ei oma tahtlust panna toime lõhkematerjalidega seotud süütegusid, on mõistlik seesugused kaasused dekriminaliseerida,» märgib ministeerium seletuskirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles