Lihula ja Hanila: politsei saabub piirkonna kaugemasse nurka tunniga

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihula politseijaoskond.
Lihula politseijaoskond. Foto: Mihkel Maripuu

Lihula ja Hanila vald saatsid siseministrile pöördumise, milles peavad vajalikuks, et Lõuna-Läänemaal oleks pidevalt tagatud politseivõimekus. Minimaalse lahendusena näevad nad Lihula konstaablipunkti tööle rakendamist uuest aastast koos kohapealse politseipatrulli ja konstaabliga.

«Lõuna-Läänemaa omavalitsused on pikalt ja murega jälginud, kuidas ministeeriumite hallatavad süsteemid üha kaugenevad nende piirkonnast ja regionaalpoliitikat tehakse ainult Tallinna keskselt,» kirjutavad mõlema valla juhid ministeeriumile.

Kirjas märgitakse, et käesolevaks hetkeks on piirkond sisejulgeoleku valdkonnas viidud seisu, kus on jäänud alles ainult üks riiklik päästekomando ning politsei kohaloleku peale on riik juba käega löönud.

«Kui piirkonna ainus riiklik päästekomando välja sõidab, siis piirkonnas teise juhtumi tekkimisel paikneb järgmine riiklik komando piirkonna servast vähemalt 35 km kaugusel. Piirkonna ühest servast teise on isegi mööda peamagistraali sama pikk vahemaa,» seisab pöördumises. «Politseiga on isegi hullem teema, sest tõenäoliselt on patrulli abikutsele oodata maakonnakeskusest või regioonikeskusest. Mis teeb abi saabumise ajaks piirkonna lähimasse punkti 25 minutit, selle kaugemasse ossa aga tunni.»

Lähtudes eelpooltoodust eeldavad allakirjutanud riigipoolsete lahenduste leidmist, et taastataks piirkonnas pidev politseivõimekuse olemasolu. Selleks tuleks vastutatavatel isikutel leida vahendid ühe politseiauto hankimiseks ja palgavahendid isikkoosseisuks.

Minimaalseks lahenduseks Lõuna-Läänemaa turvalisuse tagamisel oleks vallajuhtide hinnangul Lihula konstaablipunkti tööle rakendamine hiljemalt 1. jaanuarist 2013. aastal ning kohapeal peaks olema politseipatrull ja konstaabel.

Seejuures on kohalik omavalitsus valmis toetama politseid materiaalselt (korteri eraldamine politsei ametnikule, auto kasutamise võimaluse andmine, abipolitsei rahastamine, ruumide soodusrentimine jm).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles