Õiguskantsler: politseinike vaimset tervist peaks regulaarselt hindama

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder leiab, et lisaks politseiametnike füüsilise tervise kontrollile peaks regulaarselt hindama ka nende vaimse tervise seisundit.

Õiguskantsler Indrek Teder pöördus politsei- ja piirivalveameti poole teabe nõudmisega, milles palus informatsiooni politseiametnike enesetappude, sh suitsiidikatsete ja vaimse tervise kontrolli kohta.

Tederi hinnangul nähtub politsei- ja piirivalveameti vastusest, et PPA kaplanid tegelevad suitsiidijuhtumite analüüsimisega, millest peaks kokkuvõte valmima hiljemalt käesoleva aasta lõpuks. Analüüsi tulemuste alusel planeeritakse täiendavaid tegevusi politseiametnike psühhoemotsionaalse seisundi parandamiseks.

Teder rõhutab, et politseiametniku elukutse on vaieldamatult keskmisest pingelisem ning ilmselt tekitavad ametnikele lisastressi hiljutised muutused politseisüsteemis, aga ka üldisest majanduslikust olukorrast tingitud negatiivsed mõjud töökeskkonnale ja üldisele toimetulekule.

«Leian, et riigi kohustuseks on muu hulgas tagada see, et ametnikel oleksid piisavad sotsiaalsed garantiid ning tööandja teeks endast oleneva, ennetamaks ametnike võimalikke probleeme tervisega, sh tööstressi, mis võib üle kanduda eraellu,» kirjutab Teder.

Õiguskantsler soovitab politsei- ja piirivalveametil lisaks kaplanite poolt pakutavale psühholoogilisele abile pöörata tähelepanu vahetute juhtide ja keskastme juhtide koolitamisele vaimsest tervisest ning kujundada organisatsioonikultuuri, et vähendada võimalikku stigmatiseerimist, mis võib kaasneda vaimse tervisega seotud probleemidele abi otsimisega.

«Minu hinnangul on politseitöö spetsiifikast lähtuvalt vajalik, et lisaks füüsilise tervise kontrollile saaks ka politseiametnike vaimse tervise seisund regulaarselt spetsialisti poolt hinnatud,» lisas Teder.

Kolmanda punktina soovitab ta siseministeeriumil koostöös politsei- ja piirivalveametiga kaaluda politseiametnike enesetapujuhtumite analüüsiks ning enesetappude vähendamiseks vajalike töökeskkonna ja töökorralduslike muudatuste teostamiseks selge tegevuskava välja töötamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles