Vene võimud esitasid Eestisse siirdunud teisitimõtlejale süüdistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Vene võimud esitasid Eestisse elama asunud Vene opositsioonilise liikumise Solidaarsus aktivistile Anastassija Rõbatšenkole tagaselja süüdistuse massirahutustes osalemises, teatas uudisteportaal Gazeta.ru viitega meelsusvangide õigusabisaidile RosUznik.

Võimud süüdistavad 6. mail Moskvas Bolotnaja väljakul valitsusevastasel miitingul käinud Rõbatšenkot massirahutustes osalemises, mille eest ähvardab teda 3-8 aasta pikkune vabadusekaotus. Kohtumääruse järgi on tal keelatud elukohast lahkuda.

11. septembril kuulutasid Vene võimud Tallinna tehnikaülikoolis õppiva Rõbatšenko üleriigiliselt tagaotsitavaks. Rõbatšenko lubas sõlmida lepingu juristiga, kes hakkab teda esindama suhtlemisel Venemaa võimudega.

Interfax vahendas RosUzniki teadet, mille kohaselt lahkus Rõbatšenko Venemaalt juba tänavu suvel ja ei plaani lähiajal kodumaale tagasi sõita.

Vastavalt rahvusvahelisele tavale ei kommenteeri Eesti ametivõimud, kas Anastassija Rõbatšenko on palunud Eestilt poliitilist varjupaika.

Eelmisel kuul langetas Vene kohus niinimetatud Bolotnaja kohtuasjas esimese otsuse ja mõistis Maksim Luzjanini massirahutustes osalemise ja võimuesindajate vägivallaga ähvardamise eest 4,5 aastaks vangi. Venemaa prokuratuur algatas kriminaalmenetlust kokku 17 meeleavaldusel osalenud inimese suhtes, neist 12 on vahi all.

Venemaa opositsioon korraldas Venemaa presidendiks valitud Vladimir Putini ametissevannutamise eelõhtul, 6. mail Moskvas meeleavalduse, mis lõppes politsei ja osalejate vaheliste kokkupõrgetega, politsei pidas kinni kuni 650 inimest. Niinimetatud miljonite marsil osalenud protestisid Putini naasmise vastu Kremlisse, nõudes ennetähtaegseid valimisi ja poliitilisi reforme. Protestiaktsioonist võttis korraldajate sõnul osa 50 000 inimest, politsei teatel aga kordi vähem.

Politsei pidas meeleavalduse ajal teiste seas kinni ka Vasakrinde liidri Sergei Udaltsovi, tuntud blogija ja kodanikuõiguste aktivisti Aleksei Navalnõi ning opositsiooniliikumise Solidaarsus kaasesimehe Boriss Nemtsovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles