Eksperdid: Haapsalus on palju valgusreostust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu promenaad suvisel ajal.
Haapsalu promenaad suvisel ajal. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Tehnikaülikooli teadlased uurisid 76 Eesti asula taevafooni helendust ja muu hulgas leiti, et murettekitavalt suur on valgusreostus Haapsalu linnas.

Valgusreostus on tarbetu tehisvalgus, linnades näiteks läbimõtlemata paigaldatud või asjata põlevad laternad ja valgusreklaamid, näiteks Haapsalus on saja elaniku kohta 19 tänavavalgustit, üks probleemseim koht on öisel ajal kaunilt valgustatud promenaad, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

TTÜ füüsikainstituudi insener Mario Mars selgitas, et promenaadi valgustus ei ole piisavalt õigesti paigaldatud ja ka valgustid ei ole hästi valitud ning selle tõttu pääseb valgus väga kaugele merele.

Mario Marsi hinnangul võib just seepärast olla Haapsalu ümbruses meres palju vetikaid, et kaldavesi on ka öisel ajal valgustatud, lisaks mõjutab liigne ja aastaid öösel tuppa paistev valgus ka linnaelanikke, põhjustades terviserikkeid.

Kuigi uuringu koostajad tõstsid negatiivse näitena esile Haapsalut, pole kuurortlinn kõige suurema valgusreostusega, sest see on teravamaks probleemiks suurtes linnades, eriti Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles