Jaapani uus peaminister: Fukushima on enneolematu väljakutse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani vastne peaminister Shinzo Abe Fukushima tuumajaama külastades.
Jaapani vastne peaminister Shinzo Abe Fukushima tuumajaama külastades. Foto: SCANPIX

Jaapani hiljutiste parlamendivalimiste tulemusena peaministriks saanud Shinzo Abe ütles Fukushima tuumajaama külastades, et tegu on inimkonna ajaloos enneolematu väljakutsega.

«Tohutu töö, mis tuleb tuumajaamas teha, on inimkonna ajaloos pretsedenditu väljakutse,» märkis Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) liidrist valitsusjuht uudisteagentuuri AFP vahendusel. «Edu selle töös viib Fukushima ja Jaapani uuesti ülesehitamiseni.»

Kaitseülikonda ja näomaski kandnud valitsusjuhi sõnul on tegu raske, kuid saavutatava ülesandega. Ekspertide hinnangul nõuab riigi kõigi aegade tugevaima maavärina ja hiidlaine põhjustatud tõsise tuumakriisi likvideerimine ilmselt aastakümneid. Seejuures viidatakse 1986. aasta Tšernobõli tuumakatastroofile, mille tagajärgi likvideeritakse siiani.

«Me võlgneme selle teile kõigile,» märkis Abe, kes on Jaapanis juba seitsmes peaminister vähem kui seitsme aasta jooksul. «Meie, valitsus, toetame seda igati,» lisas valitsusjuht.

Vaatlejate sõnul läheb Abe vaatamata avalikkuse murele edasi kavaga, mille eesmärgiks on taaskäivitada riigi tuumaprogramm. Tuumakatastroofi järel otsustas Jaapani toonane juhtkond sulgeda kõik 50 tuumareaktorit, esimene tuumareaktor taaskäivitati tänavu juulis.

Kui avalikkus on tugevalt vastu reaktorite taaskävitamisele Fukushima katastroofi järel esile kerkinud ohutusega seotud teemade tõttu, siis võimude sõnul vajab riik tuumaenergiat elektrienergia puuduse vältimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles