Teder: põhiseadusega ei ole suuri probleeme

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul ei ole Eesti põhiseadusega suuri probleeme, mistõttu ei pea ta uue põhiseaduse koostamist ega praeguse muutmist vajalikuks.

Teder ütles Postimehele, et ei poolda Eesti põhiseaduse abstraktset muutmist ega uue põhiseaduse kirjutamist. «Põhiseadusega suuri probleeme küll ei ole. Alati on igasuguseid erinevaid tõlgendamismeetodeid ja arusaamu, aga põhimõtted sätestab meie põhiseadus inimese jaoks väga hästi. Seal on tugev põhiõiguste ja -vabaduste osa ja ma ei nõustu absoluutselt nende inimestega, kes ütlevad, et see on liiga tugev ja seda peaks piirama,» lausus ta.

Samas nentis ta, et nagu viitas riigikohus suvel Euroopa stabiilsusmehhanismi aluslepingut käsitlevas otsuses, võib tulevikus tekkida vajadus kaaluda põhiseaduse muutmiseks rahvahääletuse korraldamist, sest põhiseadus ei võimalda Eesti pädevust piiramatult Euroopa Liidule delegeerida.

Tederi sõnul võib selline olukord tekkida näiteks juhul, kui midagi läheb väga selgelt Brüsseli otsustuspädevusse. «Praegu toimub see varjatud kujul, Euroopa Liidu pädevust püütakse varjatult laiendada, aga see on vaidlusala, kus on liikmesriigi pädevuse piir ja kus Euroopa Liidu oma,» märkis ta. «Kui selline väga konkreetne asi kerkib, siis tuleb seda ka rahvahääletusel küsida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles