Sillamäe õhu haisutajad võetakse luubi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe.
Sillamäe. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskkonnainspektsioon alustab projektiga, mille käigus hinnatakse nii sadamas toimuva laadungikäitluse kui õlitööstuse mõjusid Sillamäe linna lõhnareostusele, samuti selgitatakse välja õhureostust põhjustavad saasteallikad linnas ja selle ümbruses.

Viimase kahe aasta jooksul on keskkonnainspektsioonile laekunud kaebuste arv enam kui kahekordistunud, 2012. aasta esimese poolaasta lõpuks oli kaebusi 95, kirjutab Põhjarannik.

Valdavalt on kaebustes viidatud Sillamäe sadamast ja Eesti Energia Õlitööstusest tulevale lõhnareostusele; mõlemast lähtuvad lõhnaained on inimese tervisele ohtlikud ning võivad halbade ilmastikuolude korral tekitada lõhnahäiringu ilma kehtestatud piirväärtust ületamata. Lõhnaaine reostust pole Sillamäel seni uuritud, ka ei ole sadama ja linna vahelisel alal pidevseirejaamu.

Keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) toetust saanud projekt võimaldab ka linnaelanikke õhu seisundist teavitada ja kaebuste usaldusväärsust hinnata, samuti võimaldavad uuringutulemused taotleda häiringut põhjustanud saasteallika valdajalt lõhnaaine vähendamise tegevuskava koostamist. Kui häiringut põhjustab mitme saasteallika koosmõju, tehakse keskkonnaametile ettepanek koostada piirkondlik tegevuskava.

Puhtamasse õhku panustab Sillamäel filtermaterjale tootev AS Esfil Tehno, kus tootmisprotsessis kasutatavad keemilised ühendid praegu täielikult õhku aurustuvad. KIKi toetusega paigaldatakse lahustite taaskasutussüsteem, mis võimaldab 95 protsenti lahustiaurudest kinni püüda ja neid taaskasutada.

KIKist sai toetust ka VKG Kaevandused, mis ostis seoses lintkonveieri ehitusega tüki kunagise kummiremonditehase maast, millel olev jääkreostus tuleb koristada.

Enne koristamist tuleb uurida, milliseid reoaineid pinnas sisaldab ja kui sügavale reostus ulatub.

OÜ Järve Biopuhastus asub uputava sademeveega hädas olnud Kohtla-Järve linna Kukruse linnaosas KIKi toetuse abil sademeveekanalisatsiooni arendama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles