Kiisler võrdles apteekide asutamispiirangute arutelu pimesikumänguga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler
Siim Kiisler Foto: Margus Ansu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv regionaalminister Siim Kiisler võrdles apteekide asutamispiirangute, nende mõistlikkuse või mõttetuse, tulemuslikkuse ja eesmärkide üle toimuvat arutelu pimesikumänguga.

Kiisleri sõnul tehakse suuri sõnul regionaalpoliitika ja ravimite kättesaadavuse teemal, selle asemel, et rääkida asjast avatud kaartidega. «Ma saan väga hästi aru ettevõtete omanike huvist välistada konkurentide turuletulek oma piirkonnas, see on täiesti mõistetav. Aga siis tuleks sellest ka ausalt rääkida, mitte põhjendada piiranguid regionaalpoliitiliste eesmärkidega. See on alatu,» kirjutas ta oma blogis.

Lisaks on see Kiisleri sõnul sisulises plaanis absurdne, sest ka kehtivad piirangud ei takista kellelgi kuskil apteeke sulgeda, vaid piiravad just turuletulekut. Ta viitas ravimiameti andmetele, mille kohaselt on viimase viie aastaga uksed sulgenud 54 apteeki, neist 20 maapiirkonnas. «Praegu kehtivad piirangud on mõjunud teenuse kättesaadavusele äärmiselt negatiivselt ning ei ole sellisel kujul kindlasti põhjendatud,» ütles ta.

Kiisler lisas, et kui soovitakse ravimite kättesaadavust maapiirkondades parandada, tuleks kaotada piirangud uute apteekide avamiseks ja lubada käsimüügiravimid ka poodidesse.

Apteekide asutamispiirangute põhiseadusvastasusele on tähelepanu juhtinud õiguskantsler Indrek Teder, kes vaidlustas need eelmisel nädalal riigikohtus. Teder märkis, et ehkki riigikogu otsustas oktoobris tema ettepanekut toetada ja asuda ravimiseadust muutma, kehtivad piirangud senimaani, kahjustades konkurentsi ja jättes oma õigustuseks seatud rahvatervise eesmärgid tagamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles