Tulevikus kantakse registrisse ka mitteametlikud kohanimed

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler.
Siim Kiisler. Foto: Stanislav Moshkov

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks kohanime- ja kinnistusraamatuseaduse muutmise eelnõu ning saatis selle riigikogule arutamiseks, heaks kiidetud muudatustega korrastatakse mitteametlike kohanimede registrisse kandmist, samuti täpsustatakse kohanimede määramist ja kasutamist.  

«Täna on registris ligikaudu 42 000 kohanime, kuid samas on väga palju selliseid nimesid, mida laialdaselt kasutatakse, aga ametlikult justkui ei eksisteeri. Kui tahame, et kiirabi ja postiljon jõuaksid õigesse kohta, tuleb kaartidel tagada üheselt arusaadavad kohanimed. Seetõttu otsustasime registrisse kanda ka mitteametlikud kohanimed, mida praegu kasutatakse näiteks aadressiandmetes või maakaartidel,» selgitas regionaalminister Siim Kiisler.

Ta tõi näiteks Toompea ja Balti jaama, mida täna registris ei ole. Muudatuse tulemusel võib registreeritud kohanimede arv regionaalministri sõnul kasvada isegi 4-5 kordseks.

Eelnõuga muudetakse pühendusnime määramise põhimõtteid. Kui kehtiva seaduse alusel ei saa pühendusnime määrata isiku eluajal, kuid ei näe ette, mis aja jooksul pärast isiku surma seda teha saab, siis muudatusega määratakse selleks ajaks viis aastat isiku surmast.

Regionaalministri valitsemisalas peetavas kohanimeregistris hoitakse andmeid Eesti ametlike ja avalikus kasutuses olevate kohanimede kohta. Kohanimeseaduse põhieesmärk on tagada Eesti kohanimede ühtlustatud kasutamine ning kultuuriliselt ja ajalooliselt väärtuslike kohanimede kaitse. Eelnõuga täpsustatakse ja lihtsustatakse kohanimemääramise menetluse töömahtu. Kohanimedele esitatavaid nõudeid, mis tooks kaasa nimede muutmise vajadust, eelnõuga ei kaasne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles