Afganistanis langes Poola eriväelane

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Krzysztof Woźniaki ärasaatmine Ghaznist.
Kapten Krzysztof Woźniaki ärasaatmine Ghaznist. Foto: Poola kaitseministeeriumi koduleht

Ööl vastu eilset langes Afganistanis terrorismivastase operatsiooni käigus esimene Poola eriväelane, teatab Poola raadio koduleht.


GROMi eriüksuses teeninud 36-aastane kapten Krzysztof Woźniak sai surma Afganistani idaosas Ghazni provintsis.

Poola kaitseväe kõneisiku kolonel Miroslaw Ochyra sõnul langes ta olukorras, kus mässulised avasid poola eriväelaste pihta tule.

Poola kaitseministeeriumi kodulehe kohaselt toetasid nende eriväelased Afganistani julgeolekujõudude operatsiooni, mille eesmärgiks oli terroriste toetavate inimeste kinnipidamine. Afgaanide toetamiseks kasutati ka koptereid ja soomukeid. Ministeeriumi teate kohaselt eelnes operatsioonile põhjalik planeerimine ja luuretegevus.

Kui sõdurid olid lähenemas ühele sihtmärgiks valitud hoonele, avati nende pihta tuli. Selle tulemusel sai mitu poolakat viga, neist üks raskelt. Kapten Woźniakile anti kohe kohapeal esmaabi ja kutsuti meditsiinilise evakuatsiooni kopter. MEDEVACiga toimetati ta Poola Ghazni baasi välihaiglasse. Seal Woźniak aga suri.

Woźniak teenis Afganistanis kolmandat korda. Kaitseväes oli ta teeninud 17 aastat. Temast jäid maha abikaasa ja kolm last. Poola kaitseministeeriumi teatel ühegi teise samas operatsioonis viga saanud ja välihaiglasse toimetatud sõduri elu ega tervis ohus pole.

Operatsiooni tulemusena saadi kätte kaks terrorismis kahtlustatavat ja veel kaks Afganistani relvajõudude poolt tagaotsitavat isikut.

Afganistanis teenib üle 2000 poolaka. Langenud on seal 35 Poola sõjaväelast, nende seas ka üks meedik. Vigastatuid on vähemalt 100.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles