Politsei uurib Vantaas lahvatanud arvatavat korruptsiooniafääri

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekti joonised
Projekti joonised Foto: SCANPIX

Keskkriminaalpolitsei (KRP) kahtluste järgi sai Vantaa endine linnapea Jukka Peltomäki arhitektuuribüroolt Forma-Futura (F-F) laenuks sadu tuhandeid eurosid.

Oletuste järgi on tegemist tagatiseta laenuga, mille pealt ei tule maksta ka intresse, kirjutab Helsingin Sanomat.

Ajaleht uuris välja, et KRP on küsitlenud mitmeid Vantaa poliitikuid, ametnikke ja majandusvallas tegutsevaid inimesi Peltomäki ja F-F suhete kohta.

«Õiguskaitse seisukohast ma ei kommenteeri seda asja. Politseinikud pole minuga võtnud ühendust juba enam kui aasta,» ütles Peltomäki.

Ehituse ja maakasutuse valdkonda kureeriva Vantaa abilinnapea Juha-Veikko Nikulaineni ja linnavolikogu esimehe Tapani Mäkineni sõnul linna teisi ametnikke kuriteos ei kahtlustata.

Varem on räägitud, et keskkriminaalpolitseil on seoses selle looga lisaks Peltomäkile ja Forma-Futura omanikule Leila Tuominenile ka teisi kahtlusaluseid. Nende lähedased suhted ulatuvad 1980ndatesse. Peltomäki oli Vantaa üks mõjuvõimsamaid poliitikuid, kuni põgenes võlgade eest 1992. aastal Portugali.

Aastatel 1992-2003 töötas Peltomäki Forma-Futuras ja seda mitmel erineval ametikohal.
Helsingin Sanomate andmetel on politsei eriti huvitatud eetilisest aspektist projektide ülevaatamisel. Näiteks kas Peltomäki oleks aastatel 2007-2011 saanud esitleda linnavalitsuses ehitusprojekte, kui oleks teatud tema lähedastest sidemetest Forma-Futuraga?

Selliseid juhtumeid, kus Peltomäki oleks end tõenäoliselt pidanud arutelult taandama, on vähem kui kümme, kuid tegemist ei ole väikeste objektidega.

Kui politseile huvipakkuvad laenud on pikaajalised, siis on need oletatavasti antud enne, kui Peltomäkist sai linna maakasutuse juht. Maksuameti andmetel ei saanud mees aastatel 1992-1995 mingit tulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles