Kohus saatis tuntud inimeste lapsi hoidnud pedofiili aastateks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
33-aastane Tiit Saks.
33-aastane Tiit Saks. Foto: Politsei

Harju maakohus saatis neljapäeval pedofiiliasüüdistuse eest aastateks vangi mehe, kes aastaid tagasi kogus meedias tuntust kui lapsehoidja, keda kiitsid ka mitmed avalikus elus tuntud inimesed.

Kohus leidis, et 33-aastasele Tiit Saksale süüks pandud lastevastased seksuaalkuriteod on tõendatud ning karistas teda kuue aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, millest lühimenetluse korras kuulub ärakandmisele neli aastat ja neli kuud.

Kohus leidis, et piisavalt tõendatud on kahe tüdruku seksuaalne kuritarvitamine vähemalt kahel korral ja lühema ajavahemiku vältel.

Kohus arvestas Saksa süü hindamisel seda, et ta ei tekitanud seksuaalkuritegudega lastele valu ja püsivaid halbu mälestusi, pani teod toime suhteliselt lühikese aja vältel ning kahetses tehtut.

Kohtueelsel uurimise kogutud tõendite järgi pani Tiit Saks seksuaalkuriteod toime kahe väikese tüdruku suhtes 2011. aasta lõpust kuni eelmise aasta suveni. Uurimisandmetel kuritarvitas mees üht kuueaastast tüdrukut kahel korral ja üht nelja-aastast tüdrukut vähemalt neljal korral, kasutades ära kannatanute vanusest tulenevat võimetust toimuvast aru saada.

Saks kasutas ära kannatanute vanusest tulenevat võimetust toimuvast aru saada.

Politsei pidas Tiit Saksa kinni mullu 26. juunil. Põhja ringkonnaprokuratuur esitas taotluse Saksa vahistamiseks, mille Harju maakohus mullu 28. juunil ka rahuldas. Saksa kaitsja esitas seepeale määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtusse, kuid ka teise astme kohus jättis Saksa vahistamise jõusse. Seejärel pöördus Saksakaitsja määruskaebusega riigikohtusse, mis leidis jaanuari alguses avaldatud otsuses, et Saksa vahistamisel ei ole alama astme kohtud seaduse vastu eksinud ning mees peab jääma trellide taha.

«Lapsevanemad peaksid enne väga põhjalikult järele mõtlema, kui oma lapse võõra inimese hoole alla jätavad,» rõhutas vanemprokurör Lea Pähkel, kes kriminaalasja kohtusse viis.

Politsei jõudis Saksa tegude jälile tänu lasteaiakasvatajatele, kelles äratas kahtlust ühele lapsele järel tulnud mehe käitumine.

Aastaid tagasi kirjutas meedia Saksast kui teenekast lapsehoidjast, kelle aadressil jagasid kiidusõnu paljud vanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles