Maaelukomisjon toetas omavalitsuste ühinemistoetuse suurendamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Indrek Sammal

Riigikogu maaelukomisjon toetas täna võimuparteide ettepanekut suurendada omavalitsustele riigieelarvest makstavat ühinemistoetust.

Muudatuse kohaselt kasvab ühinemistoetus seniselt 40 eurolt 50 eurole ühinenud omavalitsusüksuse elaniku kohta. Toetuse miinimum suureneb 128 000 eurolt 150 000 ja maksimum 256 000 eurolt 400 000 euroni.

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon põhjendasid muudatust sooviga motiveerida omavalitsusi ühinema. Praegune toetus on osutunud nende sõnul liialt väikeseks, et ühinemisega seonduvaid kulusid katta.

Koalitsioon tegi eelnõule teisegi muudatusettepaneku, mis võimaldab maksta ühinemistoetusest vallavanematele ja linnapeadele, aga lisaks ka volikogude esimeestele nende volituste lõppemisel ühekordset hüvitist. Kuue kuu tasu suurust hüvitist makstakse juhul, kui linna- ja vallajuhid on ühinemise eel ametis olnud vähemalt ühe aasta.

Samuti leidis komisjonis toetust muudatus, mille järgi peaksid ühinevad omavalitsused kaasama ühinemiskõnelustele ka maavanema, kel oleks läbirääkimistel nõuandev ja koordineeriv roll.

Võimuliit esitas muudatusettepanekud eelnõule, mis peaks komisjoni Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva aseesimehe Aivar Koka sõnul riigikogu ette teisele lugemisele jõudma järgmise nädala neljapäeval.

Kui varem võisid omavalitsused ühineda vaid kindlates ühinemispiirkondades, siis eelnõuga antakse neile ühinemiseks vabamad käed. Kuigi seadusesse jääb nõue, et ühineda võib ühise piiri olemasolul ning tekkiv omavalitsus peab toimima organisatsiooniliselt ühtse teenusepiirkonnana, saavad ühinemiseks võimaluse ka omavalitsused, kes omavad ühist halduspiiri, kuid ei asu samas maakonnas. Erandiks on saared, kus võivad eelnõu kohaselt ühineda ka need omavalitsused, kes ühist piiri ei oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles