Ligi: kas Padar pole mitte kurt?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar
Ivari Padar Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Rahandusminister Ivari Padari eile valitsusele esitatud eelarveanalüüs tekitab reformierakondlasest riigikogu liikme Jürgen Ligi sõnul küsimuse Padari kuulmisvõimest.


«Tulumaksu 5-protsendise tõusu alternatiiviks on pakutud veelgi kõrgem tõus, mis paneb küsima, kas rahandusminister pole mitte kurt,» kommenteeris Ligi dokumenti, viidates 9-protsendisele maksutõusu-võimalusele.

«Meil on niigi sügavalt piinlik töötuskindlustuse makse tõstmise pärast halvimal ajal, tulumaksu oleme kindlalt ja avalikult tõstmisest välistanud.»

Ligi sõnul tuleks arvestada tulumaksu tõstmisel ka Keskerakonna juhitava Tallinna linna käitumisega.

«Mis kasu olekski põhiliselt Tallinnale laekuvast tulu- või maamaksust, kui sealne võim riigi huvidele avalikult sülitab ja tasakaalu enda mureks ei pea? Rahandusministeerium peaks seda teadma ja tasakaaluettepanekutes arvestama,» rääkis Ligi Postimees.ee'le.

Kommenteerides dokumenti üldiselt, leidis ta, et selle hindamine ei saa veel olla lõplik.

«Üks igivana fail, mida aegade jooksul on täiendatud, on saanud viimase hetke lisandusi. Hea, et materjal, mida ka tõsiselt arutada saab, kokku koondatud on.»

Tema sõnul on halb, et dokumendi põhirõhk on maksutõusudel, mis on tema sõnul otsene majanduse jahutamise vahend. «Täielikult on ignoreeritud meie kroonilist häda, tööjõu ülemaksustamist. Õigemini on seda tulumaksu tõusu ettepanekutega süvendada ähvardatud. »

Tema jutu järgi ei olnud dokumendis märgata ülestunnistust, et uued töötushüvitised on praeguses olukorras kohatult kõrged ja käivad üle jõu.

«70 protsendi palga säilitamine mittetöötajatele on rohkem, kui paljudel pärast palgaalandusi töötades säilib. Vabatahtliku töölt lahkumise premeerimine 40 protsendiga on sobimatu,» lisas Ligi.

Tema sõnul on töötushüvitisi hakatud kuritarvitama, näiteks ümbrikupalgaga edasi töötades või lihtsalt töölt lahti võttes, kui tööd hooajaliselt teha annab.

Ligi meenutas siiski, et praegune lähenemine paneb suure koorma eelarve paika saamisel teistele ministritele, nii et arutelu ei piirdu Padari analüüsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles