Pomerants: prokuratuuri võimalusi kärpiv eelnõu seaduseks ei saa

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Foto: Peeter Langovits / Postimees

Parlamendi õiguskomisjoni Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv esimees Marko Pomerants kinnitas, et eile esimese lugemise läbinud prokuratuuri võimalusi piirav eelnõu pannakse sahtlisse ning seaduseks see ei saa.

Keskerakonna algatatud ja koalitsioonis erimeelsusi tekitanud kriminaalmenetluse seadustikku ja teisi seadusi muutev eelnõu läbis eile riigikogus esimese lugemise. Sotsiaaldemokraadid tegid küll ettepaneku eelnõu tagasi lükata, kuid Keskerakonna, Reformierakonna ja IRLi vastuhäälte tõttu ei leidnud see toetust.

Pomerants kinnitas Postimehele, et kuigi eelnõu jäi vormiliselt riigikogu menetlusse, sellest seadust ei saa. «Võin kinnitada, et minul õiguskomisjoni esimehena pole üldse mingit kavatsust konkreetse eelnõuga edasi minna,» lausus ta.

Pomerants märkis, et talle isiklikult küll ei meeldi menetluse teesklemine, kuid samas on riigikogus nelja aasta peale kümneid taolisi eelnõusid, mida ei lükata esimesel lugemisel tagasi ja mis jäävad menetlusse, aga teisele ega kolmandale lugemisele enam ei jõua.

Samas ei tähenda see, et peaksime läbi laskma need hullused, mis puudutavad prokuratuuri võimaluste kärpimist.

«Miks me seda teesklust teeme? Alati on olemas argumendid, näiteks et oma erakonna programmis on ka midagi sellist, mida opositsioonierakonna eelnõu kajastab, samas raha ei ole. Ka konkreetse eelnõu menetlusse jätmise puhul ei saa kellelgi olla vastuväiteid, et inimeste põhiõiguste kaitse on tähtis,» rääkis Pomerants. «Samas ei tähenda see, et peaksime läbi laskma need hullused, mis puudutavad prokuratuuri võimaluste kärpimist.»

Siiski on kõik osapooled ehk prokuratuur, advokatuur, riigikohus ja valitsus tema sõnul möönnud, et kriminaalmenetluses on arutamist ja muutmist väärivat küll. «See vajab analüüsi, vastav töögrupp on tehtud ja sealt peaks tulema see muutmise tõde,» lausus Pomerants justiitsministeeriumi juurde loodud töörühmale viidates.

Tema sõnul on kriminaalmenetluse ajakohastamiseks moodustatud töögrupis esindatud samamoodi nii prokuratuur, advokatuur, riigikohus kui kõigi parlamendierakondade esindajad. «Nii et ei saa olla juttu, et keegi sõidab prokuratuurist üle. Mina õiguskomisjoni esimehena kindlasti olen viimane nende hulgas,» lisas Pomerants.

Keskerakonna algatatud eelnõu kritiseeris täna ka IRLi esimees, kaitseminister Urmas Reinsalu, nimetades seda õiguslikuks pahnaks, mis ei tohi praegusel kujul seaduseks saada.

Tema sõnul leiab erakond ühemõtteliselt, et õiguskaitseasutuste tegevuse piiramine ei tule kõne alla. «Keskerakonna eelnõu eesmärk on tasalülitada korruptsiooni ja muu raske kuritegevuse uurimine. Keskerakondlaste eelnõu keeraks pea peale senise toimiva kriminaalmenetluse ning kohtupidamine muutuks õiguslikuks farsiks. Loodan, et see eelnõu sureb menetlematuse surma,» ütles ta partei pressiesindaja teatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles