IRL: mida hindate oma tulevases fraktsioonis?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: mida peate oma tulevase europarlamendi fraktsiooni seni suurimaks saavutuseks ja miks? Vastavad Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kandidaadid.


Tunne Kelam:

Väärtustepõhist poliitikat, Euroopa asutaja-isade (kellest kõik olid selle poliitilise perekonna liikmed) traditsioonide järgimist, paindlikku ja avatud suhtumist uutesse liikmetesse. Samuti solidaarsust tegudes, mitte ainult sõnades (Eestit toetava resolutsiooni väljavõitlemine fraktsiooni poolt 2007, juhtiv osa Euroopa südametunnistuse ja totalitarismi resolutsiooni saavutamisel) ning demokraatlikku sisekorraldust, mis arvestab ka kõige väiksemaid delegatsioone.

Samuti on parem õigusloome ja ELi õiguse lihtsustamine olnud kogu käesoleva ametiaja jooksul üks ERP-ED (Euroopa Rahvapartei ja Euroopa Demokraatide) fraktsiooni prioriteete. Suurima fraktsioonina on meie käes enim komisjonide esimeeste kohti, samuti on mitmed väga olulised raportid olnud meie fraktsiooni liikmete käes, mille kaudu me mõjutame otseselt Euroopa Liidu poliitikat. Viimastest vastuvõetud raportitest võiks näiteks nimetada energiadirektiivi puudutavaid ning kliima muutusi käsitlevaid raporteid. Kindlasti puudutab iga kodanikku ka rändlustasude ühtlustamine ning teenuste vaba liikumist sätestav direktiiv. Märkimisväärne on ka meie fraktsiooni algatus Europass, mis kujutab endast uut viisi, et aidata inimestel teha oma oskused ja kvalifikatsioonid Euroopas arusaadavaks ning võimaldada neil liikuda kõikjal Euroopas. Konkreetseid näiteid ERP-ED saavutustest on väga palju, viimase näitena võiks nimetada kasvõi seda konkreetset määrust (nn REACH direktiiv), mis käsitleb kemikaalide registreerimist ja mille läbi on loodud ELi kodanikele kaitse rohkearvuliste mürgiste ainete eest igapäevaelus.

Marko Mihkelson: Euroopa Rahvapartei on parlamendi mõjukaim fraktsioon, mistõttu ükski mõõtuandev otsus ei sünni ilma konservatiivide osaluse ja toetuseta. Eestile on kahtlemata oluline, et võrreldes teiste fraktsioonidega on rahvapartei tunduvalt põhimõttekindlam ning veenvam Euroopa välis- ja julgeolekuküsimustes, samuti ühtse energiapoliitika taotlemisel. 

Andres Herkel: Jään kommunismi hukkamõistmise juurde, mida Euroopa Rahvapartei tugevalt toetas. Eesti ja teiste Ida-Euroopa riikide jaoks on see ajalooline läbimurre. 

Liisa Pakosta: Eestit toetava resolutsiooni vastuvõtmine 2007. aasta kevadel, kandev roll Euroopa südametunnistuse ja totalitarismi resolutsiooni saavutamisel. 

Anna-Greta Tsahkna: Samuti kommunismi kuritegude hukkamõistmine. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles