Reformierakond: mida hindate oma tulevases fraktsioonis?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Raigo Pajula

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: mida peate oma tulevase europarlamendi fraktsiooni seni suurimaks saavutuseks ja miks? Vastavad Reformierakonna kandidaadid.


Kristiina Ojuland: Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu (ALDE) fraktsioon on käesolevas koosseisus silma paistnud tegevusega keskkonnakaitse alal ning võitlusega inimõiguste ning kodanikuvabaduste ja vabaturumajanduse eest, mis on avaldunud nii seadusandluse kujundamises kui kodanikke kaasavates kampaaniates.

ALDE on Euroopa Parlamendis kõige enam Euroopa Liidu laienemist ja süvitsiminekut toetav fraktsioon ning selle liikmed on olnud sõnakateks Lissaboni lepingu ratifitseerimise eestkõnelejateks. Liberaalid tajuvad, et Euroopa Liidu senine tegevusus on küll rahuldav, kuid näevad, et reform on möödapääsmatu. Vahepealsete tagasilöökide kiuste - Euroopa põhiseaduse lepingu läbikukkumine Prantsusmaal ja Madalmaades ning «ei» Lissaboni lepingule Iirimaal - on liberaalide suurimaks saavutuseks truuks jäämine oma veendumustele ning lakkamatu töö nende kaitsel. Euroopa Parlamendi liberaalid ei tööta vaid ühest koosseisust teiseni - järjepidevad pingutused ning läbimurded eelmainitud valdkondades juba aastakümnete vältel on tõelised saavutused, mida jätkatakse ka pärast valimisi.

Urmas Paet: Algatusi, mis on alguse saanud ja ellu viidud ALDE fraktsiooni poolt, on väga palju, kuna fraktsioonidel on mitmeid erinevaid töövaldkondi. Tooksin esile näiteks raporti energiasäästlikkusest, mis sisaldab plaani ehitada võimalikult energiasäästlikke hooneid, kulutada tööstusprotsessides minimaalselt energiat. See raport on üleskutse säästlikumale tarbimisele ja reaalne investeering Euroopa Liidu energiaga varustatuse tulevikku. ALDE laiem eesmärk on tulemuslikum Euroopa Liit ning selle raames on esikohal valdkonnad nagu konkurents, innovatsioon, haridus, transport ja töökohtade loomine. Kahtlemata tuleb esile tõsta ALDE järjepidevat tööd isikuvabaduste eest seismisel.

Silver Meikar: Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsioon on nii praeguses kui ka varasemates koosseisudes olnud Siim Kallase sõnu kasutades kõige enam «Euroopa usku». Näiteks Andrew Duff Ühendkuningriigist oli üks Kolmest Targast, kes Euroopa Parlamendi nimel rääkis läbi Lissaboni lepingu lõpliku versiooni ja kaitses tegusama, tõhusama ja mõjusama Euroopa Liidu põhimõtteid. ALDE fraktsioon usub Euroopa Liidu kodanike rahumeelsesse, turvalisesse ja jõukasse tulevikku.

Igor Gräzin: Asjade senisest selgemat selgeks rääkimist. Meie fraktsiooni häda on selles, et ta ühendab liiga erinevaid vaateid. (Keskerakonna kuulumine samasse ELDRi mille liige on Reformierakond - no kas ei aja naerma?) Ma loodan ja kardan, et ELDRi ootavad ees seesmise identiteedi rasked otsingud.

Tõnis Kõiv: Selgitustööd, et Euroopat ei aita kriisist välja sotsialistlikud ideed ja massiline riigiabi.

Hannes Astok: Euroopa Liberaalid on olnud tihti tasakaalustavaks ja arukaks jõuks sotside ja rahvapartei vahel.  

Laine Jänes: Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Liidu fraktsioon on oma 102 liikmega kujunenud väga oluliseks kaalukeeleks kahe teise - sotside ja kristlike demokraatide vahel. Euroopa liberaalide püüdluseks on päästa valla Euroopa potentsiaal. Selle püüdluse teoks tegemise ümber töö käibki. 

Kalev Kallemets: ALDE fraktsioon toetas kõige jõulisemalt Bulaaria ja Rumeenia liitumist 2007 ning toetab ka kõige selgemalt Horvaatia, Makedoonia, Montenegro Euroopa Liiduga liitumise taotlusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles