Riigikantselei jagab Pätsi ja Tõnissoni eluloouurijatele stipendiumi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Konstantin Päts.
President Konstantin Päts. Foto: Peeter Sirge/Postimees

Riigikantselei koostöös rahvusarhiiviga kuulutab välja stipendiumikonkursi kahele 20 000 euro suurusele stipendiumile Konstantin Pätsi ja Jaan Tõnissoni elu ja tegevuse uurimiseks.

«Stipendium aitab meie riigi rajajaid väärikalt meeles pidada ning kavatseme valminud töid esitleda viie aasta pärast, kui Eesti Vabariik saab 100 aastaseks, » ütles riigisekretär Heiki Loot.

Stipendiumikonkursi «Eesti riigijuhid 1918–1940/1944» raames antakse 23. juuniks 2013 välja kaks 20 000 euro suurust stipendiumi.

Stipendiumi eesmärk on toetada eestikeelset uurimistööd Eesti riigivanematest ja peaministritest aastatel 1918–1940/1944 ning seekord saab seda taotleda Konstantin Pätsi ja Jaan Tõnissoni elu ja tegevuse uurimiseks.

Stipendiumi võivad taotleda kõik ajalooalase teadusliku uurimistöö kogemust omavad isikud ning selleks tuleb rahvusarhiivile 1. maiks 2013 esitada avaldus, elulookirjeldus isiku- ja kontaktandmetega, seniste uurimuste ja publikatsioonide nimekiri ning lühike põhjendus koos uurimistöö ideekavandi, kasutatavate allikate ülevaate ja töö valmimise ajakavaga.

Stipendiumitaotluste läbivaatamiseks ja stipendiumisaajate otsustamiseks moodustab riigiarhivaar teadusekspertidest koosneva stipendiumikomisjoni. Stipendiumikomisjoni heakskiidu saanud käsikirjad avaldatakse Eesti riigimeeste elulugude sarjas, mille on asutanud Rahvusarhiiv.

Riigikantselei asutas stipendiumi «Eesti riigijuhid 1918–1940/1944» 2007. aastal. 2008. aastal anti stipendium professor Jüri Antile August Rei tegevuse uurimiseks, kelle kohta valminud monograafiat «August Rei - Eesti riigimees, poliitik, diplomaat"» esitleti möödunud aasta 22. juunil.

2012. aastal pälvis stipendiumi Indrek Paavle Otto Tiefi akadeemilise biograafia koostamiseks. Raamat on kavas avaldada 2014. aasta sügisel, kui möödub 70 aastat Tiefi valitsuse moodustamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles