Kallaste linnapead kahtlustatakse varguses

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Nukka
Viktor Nukka Foto: Margus Ansu

Kohtumääruse alusel eile ametist vabastatud Kallaste linnapead Viktor Nukkat ning Kallaste raamatupidajaid Aive Laumetsa ja Kiira Leonovat kahtlustatakse 50 000 euro linna raha varguses, selle kulutamises isiklikuks otstarbeks, sealhulgas puhkusereisidel käimiseks.

Kahtlustuse kohaselt esitas linnapea koostöös raamatupidajatega linnale fiktiivseid arveid, mis maksti kinni linnaeelarvest, aga ka tõeseid arveid, millest näiteks ühega maksis linn kinni raamatupidajate rohkem kui 1200 eurot maksnud puhkusereisid Türgisse.

Raamatupidajad priid

Kahe aasta jooksul omastas kolmik niimoodi üle 50 000 euro linna raha, kuid summa võib uurimise käigus veel muutuda. Raha kulutati lihtsalt enda rõõmuks, osteti asju, puhati, reisiti, väidab uurimine.

Lisaks sellele, et kohus vabastas Nukka ametist, on kuriteoga saadud vara asendamiseks arestitud Nukka, Leonova ja Laumetsa kinnistud.

Kuna uurimine on alles pooleli, ei taha prokuratuur ega politsei juhtumist üksikasjalikult rääkida.

«Prokuratuuri taotlusel kõrvaldas Tartu maakohtu eeluurimiskohtunik kohtumäärusega Kallaste linnapea ametist uute kuritegude toimepanemise ja kriminaalmenetluse kahjustamise vältimiseks,» kinnitas Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Kristiina Laas. «Kuna kriminaalasja kohtueelne menetlus kestab, ei ole praegu võimalik rohkem öelda.»

«Olen, jah, nüüdsest vaba mees,» nõustus eile Kallaste (eks)linnapea Viktor Nukka. «Suusõnal olen linnavalitsust ja linnavolikogu juhtunust teavitanud.» Kahtlustuse sisuga ta aga nõus polnud.

Nukka on omaks võtnud selle, et linn maksis kinni raamatupidajate puhkusereisid Türki, aga tema sõnul juhtus see eksikombel. Tema pani küll paberile allakirja, aga ise neid pabereid ette ei valmistanud.

«See pole muidugi vabandus eksimusele, aga raamatupidajad maksid reisiraha linnakassasse tagasi,» lisas Nukka.

Fiktiivseid arveid ning linnapea ja raamatupidajate erakulutuste tasumist linnaeelarvest Nukka ei tunnistanud.

Lahkub IRList

Lisaks linnapeale on ametist lahkumas raamatupidajad Aive Laumets ja Kiira Leonova. Laumetsale olevat tehtud ettepanek, et ta jääks võimalusel veel mõneks nädalaks ametisse, et saaks ära teha Kallaste eelmise majandusaasta aruande.

Linnavolikogu esimees Fjodor Plešankov (Nukka linnapeaks esitanud fraktsioonist Kallaste – Meie Kodu) ütles eile, et tema jaoks on linnapea ametist vabastamine nii värske uudis, et ta ei oska midagi öelda ega pakkuda, kellest võiks saada järgmine linnapea.

Kallaste opositsiooni esindaja Jaak Üprus aga ütles, et temale ei tulnud need uudised üllatusena. «Korruptsioon oli siin väga nähtav, puhkamist ja spaatamist oli mitu korda,» ütles Üprus. Ta lisas, et ei imestaks, kui kahtlusaluste ring laieneks. «Näiteks volikogu esimees Plešankov on küll Nukkaga kogu aeg paarisrakendis töötanud,» lisas ta.

Asja uurib keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja tegu on ilmselt nende ühe suurema töövõiduga. Omamoodi paradoks on loos see, et Kallaste linnapea Viktor Nukka on IRLi liige alates 2011. aastast (enne seda kuulus ta aastaid Keskerakonda ja veel enne seda oli Tiit Toomsalu Tööpartei aseesimees), aga korruptsiooni uurimise tõstis esmatähtsaks 2011. aastal siseministriks saanud Ken-Marti Vaher.

Eile ütles Nukka, et kirjutab avalduse IRLi piirkonna juhatuse liikme kohalt tagasiastumiseks ja teeb avalduse IRList väljaastumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles