Ukraina presidendivalimiste favoriidid on Tõmošenko ja Janukovitš

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imidžimuutuse läbi teinud Julia Tõmošenko
Imidžimuutuse läbi teinud Julia Tõmošenko Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina presidendiralli favoriitideks on peaminister, omanimelise valimisliidu liider Julia Tõmošenko ning opositsioonierakonna Regioonide Partei juht, ekspeaminister Viktor Janukovitš, selgus täna avaldatud arvamusküsitluse tulemustest.

«Liidriteks kandidaatide seas on ka eksspiiker, algatuse Muutuste Rinne juht Arseni Jatsenjuk ning ülemraada praegune spiiker Volodõmõr Lõtvõn,» ütles gallupi korraldatud keskuse Inmark direktor Viktor Berest.

Küsitluse kohaselt kavatseb valimistel kindlasti hääletada 32,5 protsenti vastanuist, vastuse «pigem jah» andis veel 28,2 protsenti.

Valimistel osalejatest 24,2 protsenti kavatseb anda hääle Janukovitšile, 15,2 protsenti Tõmošenkole, 10,7 Jatsenjukile ning 9,3 protsenti Lõtvõnile. Võimulolev riigipea Viktor Juštšenko kogus vaid 2,2 protsendi vastanute toetuse.

Lisaks sellele on president ka miinusreitingu liider. Küsimusele: «Kelle poolt te mingil juhul ei hääletaks», andis 52,3 protsenti küsitluses osalenuist vastuseks: «Juštšenko».

Tõmošenko poolt ei hääletaks mingil juhul 34,7, Janukovitši poolt 25,9 protsenti vastanuist. Kõige vähem vastalisi on Lõtvõnil - vaid 3,1 protsenti.

«See näitab seda, et tema poliitika on tasakaalukas ega tekita negatiivseid emotsioone,» leiab Berest.

Sotsioloogi sõnul olid arvamusuurijad üsna üllatunud spiikri kõrgest reitingust.

«Lõtvõn on see kolmas jõud. Meid üllatassid mõnevõrra sellised suured numbrid,» osutas ta.

«Aeg ei tööta antud juhul Janukovitši ja Tõmošenko kasuks,» leiab Berest. Janukovitši valimisvõitu peab ta ebatõenäoliseks.

«Janukovitši tegevusetus toob kaasa valijaskonna kaotuse. Minu hinnangul on ta vähetõenäoline võitja,» toonitas sotsioloog.

Küsitlus viidi läbi 21. aprillist 4. maini, küsitleti 6 573 täisealist inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles