Tõnis Saarts ei näe Rahvaliidus erilist päästerõngast

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusel tuleb aina põhjalikumalt sõeluda, millistele äridele ulatada praeguses kriisis päästerõngas.
Valitsusel tuleb aina põhjalikumalt sõeluda, millistele äridele ulatada praeguses kriisis päästerõngas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts ütles Postimees.ee'le, et ei näe Rahvaliidus erilist päästerõngast valitsuses tekkinud ebakõlade lahendamisel.


«Tuleb rõhtada, et praegu ei ole kõik veel läbi, aga Reformierakonna poolt pole väga õige samm uut koalitsiooni moodustada. Nad panevad ennast sõltuma Rahvaliidust ja annavad põhirivaalidele lihtsalt tuule tiibadesse. Reformierakonna taktikalised valikud ei ole head,» sõnas Saarts.

«Ma ei näe Rahvaliidus erilist päästerõngast. Nad võivad hakata tegelema väljapressimisega ja Reformierakond ei ole jõupositsioonil, kes ütleb, mida teha tuleb.»

«Minu hinnnagul ei tohiks sündmustest veel ette rutata, kuna ei Rahvaliidu poolt ei ole lõpliku jah-sõna, ega ole ka kindel, et sotsid ja reformikad lõpuks kompromissile ei jõua,» rõhutas Saarts.

Trumbid Rahvaliidule

«Juhul kui aga koalitsioon laguneb, annab see trumbid kätte just Rahvaliidule. Trumbid, mida neil tegelikult ei ole olnud aastaid,» märkis Saarts.

«Tegelikult kõige rumalam, mida nad teha saavad on see, kui nad ei hakka koalitsiooni läbirääkimistel väga jõuliselt esitama oma nõudmisi. Neil on tegelikult praegu võimalus dikteerida oma tingimusi ja seda suhteliselt jõuliselt positsioonilt,» ütles Saarts.

«Kindlasti ei jää kaotajaks selles mängus sotsiaaldemokraadid, sest nende võimalused opostsioonis on isegi paremad. Nüüd tekib neil märtri oreool. Nad saavad viidata, et nad oleksid suutnud selle lahendada, aga et nendega käituti hoopis niiviisi,» selgitas Saarts.

Saarts arvas, et kui sotsiaaldemokraadid on väljaspoolt valitsust, siis nende võimalus populaarsust koguda on isegi parem. «Seda enam kui valitsuse populaarsus järjest langeb ja probleemid kuhjuvad.»

«Praegu on pigem opositsioonierakondade tund,» lisas Saarts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles