Seeder: võõrtööjõu sissetoomise asemel tuleks hoida oma inimesi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder (IRL) ei poolda elamislubade taotlemise lihtsustamist, vaid leiab, et võõrtööjõu sissetoomise asemel tuleks keskenduda oma inimeste Eestis hoidmisele.

IRLi ministrid Jaak Aaviksoo, Juhan Parts ja Ken-Marti Vaher kirjutavad tänases Postimehes, et välismaalastele tuleb lihtsustada elamisloa taotlemist töötamiseks tippspetsialistina, ettevõtluseks või õppimiseks.

«See on kolme valitsusliikme arvamus, mida tuleb väga tõsiselt võtta, aga ma arvan, et see vajab veel tõsist diskussiooni,» rääkis nende erakonnakaaslane Helir-Valdor Seeder, lisades, et tema ei näe väga suurt vajadust kehtiva seaduse muutmiseks.

«Kehtiv seadus annab ka välismaalastest tippspetsialistidele võimaluse Eestisse tööle ja õppima asuda,» selgitas minister. «Valitsus vaatab igal aastal seaduses piiritletud piirides selle arvu läbi, millises ulatuses on see võimalik. Minu arvates see täna toimib.»

Seeder rõhutas, et ei näe vajadust muuta seadust, et siia täiendavalt tippspetsialiste meelitada, kuna tema hinnangul ei anna see soovitud efekti.

«Pigem peaksime keskenduma rohkem sellele, kuidas oma inimesi, oma andeid kodus hoida, et nad siit ei lahkuks,» lausus Seeder. «Me teame, et täna ei lahku Eestist mitte ainult lihttöö tegijad, mitte ainult ehitajad, mitte ainult bussijuhid, vaid tegelikult lahkuvad ka need inimesed, kes on tipptasemel võimelised Euroopas ja maailmas läbi lööma.»

«Pigem keskenduksin nende inimeste motivatsiooni suurendamisele Eestisse jääda, kui sellele, et nende asemele otsida välismaalasi, kes siis tuleksid,» lisas minister.

Seeder selgitas, et kui on võimalik bürokraatiat lihtsustada, siis selle vastu ta ei ole.

«Küsimus on põhimõttes, et me ei avaks turgu kontrollimatult ja et selle eesmärgi all ei suureneks migratsioon Eestisse,» lisas ta. «Täna näeme, et Eestisse tuleb praeguste nn bürokraatlike tingimuste olukorras väga palju lihttöölisi.»

«Võin põllumajandusministrina öelda, et isegi põllumajandussektoris tuuakse kõige lihtsama töö tegijaid väljastpoolt. Tuuakse Poolast, tuuakse mujalt,» rääkis Seeder. «Me ei leia neid Eestist, aga eesmärk peaks olema pigem oma töökäte töölerakendamine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles