Politoloog ei näe võimalust kõigi parlamendiparteide ühisele valitsusele

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saartsi hinnangul on vähetõenäoline, et konfliktsusega silma paistvate Eesti parteide vahel õnnestuks luua Keskerakonna välja pakutud kõigi parlamendiparteide ühisvalitsus.

«Põhimõtteliselt on seesuguseid väga laiapõhjalisi kriisivalitsusi Euroopas moodustatud küll, kuid arvestades Eesti parteimaastikku ja Eesti poliitilist kultuuri, mis on ülimalt konfliktne ja kus erakonnad väga teravalt konkureerivad üksteisega, siis ma ei näe Eestis selleks erilist võimalust,» lausus Saarts.

Tema hinnangul võiks taoline laiapõhjaline valitsus olla võimalik Skandinaaviamaades, kus on tunduvalt konsensuslikum poliitiline kultuur ja kus parteid leiavad kokkuleppeid hõlpsamini.

«Ettepanek on iseenesest põhimõtteliselt jumekas, kuid Eestis see ei tööta,» märkis politoloog. «Võib-olla siis töötaks, kui riigis oleks käes katastroofi päris viimane hetk.»

Keskerakonna idee nägi ette ka seda, et pea- ja rahandusminister oleksid apoliitilised eksperdid. Saartsi sõnul on Eesti valitsustes läbi aegade olnud ministritena ametis eksperte.

«Peaministri puhul on see küll mõeldamatu, kuid näiteks rahandus- ja majandusministri puhul mõeldav,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles