Pragunev jää jättis Peipsil hätta hulga kalureid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aina soojeneva ilma ja tugeva lõunatuule koosmõjul muutusid täna Peipsil jääolud ootamatult ja drastiliselt - mitmetesse kohtadesse tekkisid ohtlikud jääpraod. Piirivalvurid abistasid ühes kohalike elanikega üle jääpragude kaldasse pea poolsada kalurit. Ohtlike jääolude tõttu on alates tänasest keelatud Peipsile minek terve järvistu ulatuses.

Kui hommikul olid jääolud jalgsi Peipsile minekuks piirkonniti veel rahuldavad, siis pärastlõunal hakkas jää sulama sedavõrd hoogsalt, et Pihkva ja Lämmijärvel oleval jääl puudub praeguseks kandevõime, Mehikoorma külast Pihuste külani on järv jäävaba ning Piirissaare lõunaküljest kuni Pedaste laheni on samuti avavesi.

Paiguti on jääs suured ja ohtlikud jääpraod. Nii Varnja kui ka Nina küla juures on jääs 5-meetrine ning Mustvee kandis 2-meetrine jääpragu. Jääpragu kulgeb piki Peipsi kallast, lõunast põhja suunas. Keskmiselt suureneb selline jääpragu ühe tunni vältel ligikaudu meetri võrra.

Lõuna prefektuuri mereturvalisuse vanempiiriametnik Mati Mikson ütles, et piirivalvurid on praeguseks kaldasse abistanud pea poolsada kalurit, kes ei pääsenud üle jäälõhede kaldasse. Päeva vältel tulid piirivalvuritele appi ka kohalikud elanikud oma isiklike paatidega ning üheskoos jätkati järvelt tulijate toomist kaldale õhtuni välja. Päästeoperatsioon kulges edukalt ja vaatamata ootamatult muutunud jääoludele, kellegi elu ohtu ei sattunud.

Tagamaks inimeste turvalisus ja vältimaks õnnetusjuhtumeid, on Peipsi järvistule minek alates tänasest keelatud mistahes transpordivahendil ja ka jalgsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles