USA teadlased tulevad Läänemerd uurima

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: Alo Lõhmus.

Maakera eri paigus veekogude mikrobioloogilist mitmekesisust uuriva laeva Sorcerer II uurimisrühm võtab kursi Läänemerele ning hakkab juulis-augustis ka Eesti vetest ülitäpseid proove võtma.






Ameerika Ühendriikides asuva maineka J. Craig Venteri instituudi teadlased on alates 2003. aastast uurinud ookeanisaladusi DNA tasemel. Nad on veeproove võtnud paikadest Vaiksest ookeanist Antarktika kallasteni ning analüüsinud vees elavaid mikroorganisme. Kõike selleks, et paremini mõista mikrobioloogilist mitmekesisust ja luua globaalne, kõigile teadlastele tasuta kasutatav genoomide andmebaas internetis.



«See ettevõtmine on vajalik maailma bioloogilise mitmekesisuse väljaselgitamiseks, sest üheksatkümmet protsenti meres olevatest bakteritest ei ole võimalik laboris kultiveerida ja me ei tea, millega tegu,» lausus Tartu Ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi geneetika professor Ain Heinaru. Seda saab selgitada vaid DNA põhjal.



«Kui üks uurib ühes punktis ja teine teises, siis on neid andmeid kokku viia kaunis nutune. Seetõttu on niisugune suurprojektidest saadud info adekvaatsem ja tulevikus kasulikum,» lausus Heinaru. Venteri instituut ei tegutse raha teenimise eesmärgil ning kõik andmed saavad teadlastele kättesaadavaks.



Kui siiani on enamik proove võetud avavetest, siis kahe aasta jooksul tahavad teadlased uurida inimasustusest enam mõjutatud alasid, nagu Lääne-, Põhja-, Vahe-, Aadria, Egeuse ja Musta merd. Läänemere Eesti osa võetakse ette 15. juulist kuni 20. augustini.



Kuna eesti teadlastel on samuti käsil Läänemere uurimise projekt, kus vaadeldakse eelkõige baktereid, siis võtavad Venteri instituudi teadlased kokkuleppeliselt proove samadest punktidest.



«Neile on nii kasulikum ja meil on huvi tulemusi võrrelda, sest meie eraldame mikroorganisme ja iseloomustame neid, samas kui nemad teevad seda DNA tasemel,» lausus Heinaru. Kokku on uurimispunkte kuus. Proove võetakse merest näiteks Narva, Tallinna ja Pärnu lähistel. Samuti Läänemere keskosast ja Vilsandi külje alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles