Karzai: koalitsioonivägedega koostööd teinud afgaanide elu ei ole ohus

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Eestis viibiva Afganistani presidendi Hamid Karzaiga.
President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Eestis viibiva Afganistani presidendi Hamid Karzaiga. Foto: Andres Haabu / Postimees

Afganistani president Hamid Karzai ei näe põhjust, miks peaks välisvägedega koostööd teinud afgaanid koalitsioonivägede lahkumise järel riigist põgenema.

Karzai oli veendunud, et Afganistan on nii neile kui talle endale turvaline paik ning kinnitas, et ka tema ise kavatseb pärast presidendiameti lõppu jääda kodumaale õnnelikku pensionipõlve nautima.

Afganistani ja Pakistani piirileppest rääkides rõhutas Karzai, et Afganistan ja Pakistan liiguvad eduka rahuprotsessi suunas ning möödunud nädalal Brüsselis tehti taas olulisi samme selle suunas. Samas lisas ta, et anti küll mitmeid lubadusi, ent nüüd tuleb siiski tööd teha ja loota, et need ei jääks ainult lubadusteks.

Tänusõnades Eestile osutatud abi ja külalislahkuse eest meenutas president Karzai, et Eesti ja Afganistani diplomaatilised suhted said alguse juba 1928. aastal just Tallinnas ning avaldas lootust, et need jätkuvad ka edaspidi.

Samuti avaldas ta lootust, et ehk on Eestil ja Afganistanil olemas ühisosa, milleks on pikk võitlus iseseisvuse eest ning ehk on see alateadlikuks põhjuseks, miks Eesti Afganistani aitamisse panustab.

Eesti ja Afganistani presidendid rääkisid oma kohtumisel kahe riigi koostööst pärast koalitsioonivägede lahkumist.

Toomas Hendrik Ilves alustas oma sõnavõttu tõdemusega, et meile kõigile on vaja stabiilset Afganistani ning Eesti jätkab selle ülesehituse toetamist ka pärast sõjaväemissiooni lõppu.

«Eesti saab panustada valdkondades, kus me oleme tugevad,» sõnas president ning tõi välja meie värske kogemuse kaasaegse riigi ülesehitustööl. Samuti leidis ta, et Eesti kaubamärgiks saanud e-riik sobib hästi ka Afganistani tingimustesse.

Veel tõi ta välja hariduskoostöö Tallinna Ülikooli ning Kabuli ülikooli vahel, milles on olulisel kohal IT magistriõppe programmide koostamine Afganistanile ning juba kaks aastat toiminud diplomaatide koolitusprogrammi Eesti Diplomaatide Koolis.

«Afganistan on meie jaoks ikkagi kauge paik, aga kui nähakse siin nende presidenti, siis ehk toob see ka selle riigi meie rahvale lähemale,» avaldas president Ilves arvamust toimunud visiidi olulisuse üle.

Hamid Karzai kahepäevane riigivisiit on esimene Afganistani riigipea visiit Eestisse. Täna kohtub Karzai veel riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga. Kohtumised keskenduvad kahe maa suhetele ning Afganistanile 2014. aasta järel, kui Afganistani armee ja politseijõud peaksid kandma oma riigis julgeoleku eest peavastutust.

Eile saabus ta Eestisse Soomest, kus kohtus president Sauli Niinistö ning peaminister Jyrki Kataineniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles