Ergma: lisaks kärbetele on vaja tulevikku vaatavaid otsuseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma istungitesaalis
Riigikogu esimees Ene Ergma istungitesaalis Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu esimees Ene Ergma ütles täna Pärnu maakogul peetud tervituskõnes, et ainult kärbetele tulevikku ei ehita ja vaja on teha ka tulevikku vaatavaid otsuseid.

Pärnu maakogul on arutlusel maakonna arengustrateegia, millega põimuvad paratamatult ka tulubaasi ja haldusreformiga seonduvad küsimused. Ergma ütles, et plaanid ilma rahalise katteta aga pole teadagi väärt isegi paberit, millele nad on trükitud.

«Ma tean, et omavalitsuste tegevusplaane sundis oluliselt korrigeerima aastaalguse eelarvekärbe, millega lõigati nii omavalitsustele laekuvat tulumaksuprotsenti ja nõrgemate järjeleaitamiseks mõeldud tasandusfondi kui ka riigipoolset sihtotstarbelist raha. Mulle on öeldud, et need kärped olid omavalitsuste suhtes ebaõiglased. Ilmselt annab siin vastuse aeg, sest uue lisaeelarvega on vaja riigi kulutusi kokku tõmmata veel üle kuue miljardi ja ilmselt enamgi. Praegu on seisukoht, et need kärped enam omavalitsuste tulusid ei puuduta,» märkis Ergma.

Ergma tõdes, et vaid kärbetele tulevikku ei ehita. «On vaja teha ka otsuseid, mis vaatavad tulevikku ja sellepärast on mul hea meel, et olete siia kokku tulnud, et arutada maakonna tulevikku ja arengut. Panen teile südamele, et kõigis nendes aruteludes on vaja mõelda sellele, kuidas Pärnumaal oleks tulevikus rohkem ja tasuvamaid töökohti, sest kui on kui inimestel pole tööd, siis nad lihtsalt hääletavad jalgadega ja lahkuvad,» nentis Riigikogu esimees.

Omavalitsusreform on hädavajalik

Ergma sõnul on talle riigikontrolöri auditeid lugedes saanud selgeks, et omavalitsuskorralduse reform on hädavajalik. «Meid on lihtsalt liiga vähe, ei jagu spetsialiste ja siin ei aita isegi raha. Riigikontrolör kirjutab, et noored ei soovi enam oma koduvallas elada. Sellest halvemat märki on raske leida,» leidis ta.

Riigikogu esimees tõi välja kohalike omavalitsuste reformi olulisemad põhimõtted. Omavalitsuslikud ülesanded peavad olema täidetud seadustega määratud tasemel kõikjal Eestis - ja seda täna olemasoleva raha eest. Nende ülesannete täitmiseks kasutada olevat raha tuleb rakendada optimaalselt - raha peab kuluma eelkõige teenuste osutamisele, mitte juhtimisele ja bürokraatiale.

Kohaliku demokraatia mehhanisme tuleb parandada nii, et otsuste langetajad vaataksid probleeme laiemalt kui vaid tänaste omavalitsuste piirides.

Ergma tunnistas, et vastus sellele, kuidas neid eesmärke saavutada, sõltub vastaja maailmavaatest ja kogemusest ja üht ja ainsat õiget tõde pole olemas. Seetõttu peavad erakonnad siin leidma kompromissi.

Riigikogu esimees soovitas oma kõne kokkuvõtteks mõelda täna sellele, kuidas Pärnumaal oleks rohkem töökohti, ja püüda asju korraldada nii, et vähese raha eest saaks rohkem tehtud. «Siis on rasketest aegadest ka kasu olnud, sest tehtud on õigeid otsuseid,» ütles Ergma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles