Ilves: eutanaasia-arutelus on kurvastavaid hoiakuid ja väljaütlemisi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

President Toomas Hendrik Ilves ütles oma emadepäeva kõnes, et omastehoolekanne on valus teema, kuid eutanaasia ümber tekkinud diskussioonis on asju, mis teda häirivad.

«Selles diskussioonis on hoiakuid ja väljaütlemisi, mis mind kurvastavad,» ütles president. «Mind häirivad kergekäelised järeldused, nagu saaks aidatud surm vähendada hooldajate ja hoolealuste endi vaeva. Mind häirib lihtsustatud soovitus, et vanade ja haigete eest on kohustatud hoolitsema ainult riik. Aga mind häirivad ka need, kes veeretavad kogu vastutuse peredele ja omastele.»

Ilves jätkas, et me ei vaja vastandusi, mille järgi on meil ühel pool abivajaja ja teisel pool «anonüümne ja kuri riik, «mis ei hooli»».

President tõdes, et selline vastandus ei vii edasi ning viitas, et ka maailma kõige edukamates, Eestist kordades rikkamates riikides ja ühiskondades on vanade, nõrkade ja haigete eest hoolitsemine jagatud mure ja vastutus. «Eakatele kuuluvat riigi ja omavalitsuste toetust täiendavad nii inimeste endi pikast elutööst kogunenud pension kui ka omad säästud, kel neid on, ent lisaks ka kindlustused, fondid, heategevus ja kirik,» loetles ta.

«Jah, see kõik maksab ja mitte vähe ning mida aeg edasi, seda rohkem. Nagu ei sõida bussid tasuta ega ole kõrgharidus tasuta, nii ei tule ka sotsiaalvaldkonna lahendused kusagil tasuta. Mõtelgem siis, ja just enne lähenevaid valimisi – kas meie praegusest ühispanusest piisab abiks ja leevenduseks? Kas on vaja lisa? Kas me oleme valmis juurde panustama?» rääkis Ilves ja kutsus üles praegu teemale osaks saanud suurt tähelepanu ära kasutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles