Ämari lennujuhtide raadioside oli kuuldav Kuku raadio lainepikkusel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola lahinglennuk eelmisel nädalal Ämari lennuväljal
Poola lahinglennuk eelmisel nädalal Ämari lennuväljal Foto: Toomas Huik / Postimees

Ämari lennujuhtide raadioside oli reedel Paldiskis mitme tunni vältel kuuldav Kuku raadio lainepikkusel, kaitsejõud selgitavad toimunut atmosfäärinähtustega.

Paldiskis elava mehe kinnitusel segas Ämari lennujuhtide side Kuku raadio kuulamist reede hommikul paari tunni vältel ning ka pärastlõunal. «Selgelt sai kuulata nii lennujuhtide kui ka lendurite juttu,» lisas raadiokuulaja BNSile.

Kaitseväe peastaabi teavitusosakonna pressijaoskonna ülema kaptenmajor Ingrid Mühlingu sõnul on Ämari lennuvälja lennujuhtimisteenistuse sagedus 120,9 MHz, seega piisavalt kaugel Kuku raadio omast. Teiste sageduste kasutamine on keelatud.

«Siiski on võimalik, et atmosfäärinähtustest, näiteks äikesest, samuti objektide paigutusest või teiste jaamade koosmõjust tingituna võib esineda sageduste kombineerumist. Näiteks on meie navigatsiooniseadmete leviala umbes 100 kilomeetrit, kuid meie signaali on vastu võetud ka Jaapanis. Tõenäoliselt juhtus sama ka möödunud nädala lõpus, mil atmosfäärinähtused muutsid signaali nii, et kodanik kuulis seda Kuku raadio sageduselt,» selgitas Mühling BNSile.

Tema sõnul on signaali selline muutus haruldane, kuid täielikult välistada seda ei saa. «Kui kodanikul on edaspidi samalaadseid probleeme, palume pöörduda kaitseväe poole,» lisas Mühling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles