MTA soovib salakauba paremaks avastamiseks soetada veel viis röntgeniaparaati

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud salasigaretid ja alkohol.
Konfiskeeritud salasigaretid ja alkohol. Foto: MTA

Maksu- ja tolliamet (MTA) on seadnud võitluse salatubakaga ameti lähiaastate prioriteediks ning aastaks 2016 plaanib amet vähendada tubaka salaturgu poole võrra, selleks plaanib amet käivitada kampaaniaid ning tõsta tollikontrolli tehnilist võimekust.

Ameti juhi Marek Helm ütles maksumaksjate liidu ümarlaual, et ametil on plaanis saavutada turu vähenemine salasigarettide vastase kampaania, internetiportaalides teavitustöö ja salakaubajuhtumitest tööandaja teavitamisega.

Kampaaniat plaanib amet teha näiteks politsei- ja piirivalveametis, Tartu linnavalitsuses ja Narva linnavalitsuses. Samuti ka Eesti Energia kaevandustes, Viru Keemia Grupis ja Kiviõli keemiatööstuses.

Helmi sõnul on koostöö tööandjatega olnud seni väga tulemuslikk, on inimesi, kes on salakaubandusega tegelemise tõttu lausa töö kaotanud.

Samuti plaanib amet tõsta tollikontrolli tehnilist võimekust ning arendada uut tollikontrolli infosüsteemi, et ametnikud vabaneksid liigsest käisitsi tööst aktide vormistamisel. Soetada portatiivsed röntgenid, üks on ametil juba olemas ning aastaks 2016 on plaanis soetada veel viis.

Lisaks soetas amet mullu kaks koerakutsikat, kellest saavad tulevikus tubakakoerad.

Samuti taotleb amet läbivalgustusseadmete soetuseks vahendeid. Tegemist on äärmiselt kuluka investeeringuga, ütles Helm. «Koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga otsime võimalusi, et tollitehnikat rahastada transpordiinfrastruktuuri meetmete raames uue perioodi eurorahadest.»

Võimekuse suurendamiseks tehakse ka tihedalt koostööd Läti ja Leedu piirivalvega. Tegu on Euroopas praegu ainulaadse süsteemiga, mida on kolm Balti riiki rakendanud.

Riik jääb salasigarettide tarbimise tõttu igal aastal ilma ligi 40 miljonit eurost maksutulust. Erinevatel hinnangutel on kuni 25 protsenti Eestis tarbitavatest sigarettidest illegaalsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles